Ahmet Davutoğlu, Suriye'li sığınmacılar için destek istedi

/ Kaynak: AA
Ahmet Davutoğlu, Suriye'li sığınmacılar için destek istedi

DÜNYA Haberleri  / AA

Ahmet Davutoğlu,farklı siyasi pozisyonlar ve görüşler olabileceğini ancak en açından insani bilinç ve acılar konusunda anlaşılması gerektiğini söyledi.

Suriyeli sığınmacıları barındıran, Suriye'ye komşu ülkelerin bakanları Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) binasında yaptıkları toplantının ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Suriye'de, kimyasal silah kullanımıyla yeni bir eşiğe gelindiğini belirterek, toplantının zamanlamasının çok önemli olduğuna işaret etti. BM Güvenlik Konseyi'nin insani bir konu olan sığınmacılarla ilgili nbsp;bile herhangi bir açıklamada anlaşamadığını anımsatan Davutoğlu, "Farklı siyasi pozisyonlarımız ve görüşlerimiz olabilir ama insani bilinç ve acılara konu geldiğinde, en azından bu konuda anlaşmamız gerekiyor" dedi. Suriye'de tansiyonun yükseldiğini ve bunun Suriyeliler üzerindeki etkisini kestirmenin güç olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Eğer sivillere karşı şiddet eskisi gibi devam ederse ve buna uluslararası bir tepki verilmezse, bütün komşu ülkelerin daha fazla sayıda sığınmacıyla karşı karşıya kalmasından korkuyoruz" diye konuştu. Türkiye'ye gelen sığınmacıların sayısı ve barınma şartları hakkında bilgi aktaran Davutoğlu, Türkiye'nin bu konuda 2 milyar dolar harcama yaptığını fakat uluslararası toplumdan sadece 135 milyon dolar destek aldığını bildirdi. "Suriye'deki sığınmacı krizi için yeni bir küresel farkındalığa ihtiyaç duyulmaktadır" diyen Davutoğlu, bu konuda bir çalışma grubu ve hareket planı oluşturma kararı aldıklarını vurguladı.

-"Türk halkı, Suriye halkı ile omuz omuza olacaktır"
Davutoğlu, Suriye'de halkın haklı taleplerini dikkate alan bir siyasi çözüm sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, çözümün sığınmacı akınının nedenlerinin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Türkiye'nin Suriyeliler için açık kapı politikasını devam ettireceğine değinen Davutoğlu, "Türk halkı, etnik ve mezhepsel farklılıklara bakmaksızın her yerde Suriye halkı ile omuz omuza olacaktır" diye konuştu. Davutoğlu, bir basın mensubunun savaşın nasıl sona erebileceğini sorması üzerine, BM Güvenlik Konseyi savaş ilk başladığında birlikte hareket etse, bu kadar zor seçeneklerin şu anda masada yer almamış olacağını aktardı. Suriye'de kimyasal silah kullanılmasıyla suç işlendiğine dikkati çeken Davutoğlu, bunun cezasız kalmaması gerektiğini, yoksa daha fazla suç işlenilmesine devam edileceğini belirtti. Davutoğlu, "Burada yapılması gereken uluslararası toplumun bu suça uygun karşılığı vermesi" ifadesini kullandı. Bakan Davutoğlu, bir başka soru üzerine de Türkiye ve bölge ülkelerinin çabalarıyla krizi absorbe ettiklerini, bu ülkelerin sığınmacılara yardım yapmamış olması durumunda krizin boyutlarının daha iyi anlaşılacağını söyledi. En kötü senaryoya da hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Ancak sığınmacıları Suriye içinde koruyacak yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var. Onlar için her şeyi sağlamaya hazırız. Onları Suriye'nin içinde desteklemeye hazırız" değerlendirmesinde bulundu. Basın toplantısına BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ve Lübnan Sosyal İşler Bakanı Wael Ebu Faour da katıldı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...