'AGİT sığınmacı sorununu çözmek için daha fazlasını yapabilir'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'AGİT sığınmacı sorununu çözmek için daha fazlasını yapabilir'

DÜNYA Haberleri  / AA

AGİT Parlamenterler Asamblesi Başkanı Kanerva, AGİT'in sığınmacı sorununu çözmek için daha fazlasını yapabileceğini söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi Kış Toplantısı, AGİT üyesi 57 ülkeden yaklaşık 300 parlamenterin katılımıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

Toplantıda konuşan AGİT Parlamenterler Asamblesi Başkanı Ilkka Kanerva, AGİT'in sığınmacı sorununu çözmek için daha fazla şeyler yapması gerektiğini söyledi.

Üye ülkelerin sığınmacı kriziyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Kanerva, sorunun çözümü için kapsamlı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade etti. Kanerva, "İnanıyorum ki AGİT, sığınmacı sorununu çözmek için daha fazla şeyler yapabilir ve yapmalıdır" diye konuştu.

Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'yı suçlayan Kanerva, son dönemde ateşkese rağmen çatışmaların devam etmesinden endişe duyduğun aktardı. Minsk Anlaşmasının uygulanmasını isteyen Kanerva, ateşkesin uygulanması, yabancı savaşçıların, silahların çekilmesi ve anayasal reformların yapılması çağrısında bulundu. Kanerva, "Bütün taraflar, özellikle Rusya destekli yasa dışı ayrılıkçılar, Minsk Anlaşmasını ertelemeyi durdurun ve karşılıklı anlaşılan adımları yerine getirmeye hemen başlayın" ifadesini kullandı.

Toplantıda Rusya ile Ukrayna temsilcisi arasında tartışma yaşandı. Ukrayna Delegasyon Başkanı Artur Gerasymov, Ukrayna'daki krizin arkasında Rusya'nın olduğunu, Rusya'nın teröristleri desteklediğini söyledi. Rusya Delegasyon Başkanı ve Devlet Duması Başkanı Sergey Naryshkin, Rusya'nın sadece Ukrayna içerisindeki yurttaşlarına insani yardım yaptığını ileri sürdü.

"Terör insanlığın baş belasıdır"

Toplantıya gözlemci üye olarak katılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda Avusturya temsilcisinin 90 bin sığınmacı kabul etmelerini bir övünç kaynağı olarak sunduğunu söyledi. 

Türkiye'nin 2 milyon 650 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarını açtığını ve yaklaşık 10 milyar avroya yakın para harcadığını kaydeden Can, Türkiye'nin sığınmacılara karşı "açık kapı politikası" izlediğini aktardı. 

Avrupa'nın teröre yönelik farklı yaklaşımlarını da eleştiren Can, "Terör insanlığın baş belasıdır. Terör bütün dünya için, bütün insanlık için baş belasıdır ama beni rahatsız etmeyen terör başka bir ülkeyi rahatsız ediyor diye sesiz kalmak hatta el altından desteklemek utanılacak bir durumdur" ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...