Afrika sıcağında 'ekmek için' ter döküyorlar
Senegal'de 40 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ramazan ayında fırıncıların işini daha da zorlaştırıyor.
Afrika insanının önemli besin maddelerinden olan ekmeği ramazanda, normal zamanlardan daha fazla üreten fırıncılar, ihtiyaç sahiplerini de unutmuyor.
Ülkenin büyük şehirlerinde hemen hemen her mahallede bulunan fırınlarda çalışanlar ramazan boyunca Afrika'nın kavurucu çöl sıcağının yanı sıra fırınların ve ocakların yaydığı ısıya da maruz kalıyor.
Senegal Fırıncılar Federasyonu Başkanı Amadou Gaye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün içinde çok fazla su tüketen ustaların, ramazan dolayısıyla su içemediklerini, ülkede elektrik de pahalı olduğu için çok fazla klima veya vantilatörlerle serinleme imkanı da bulamadıklarını aktarıyor.
Senegal'de ailelerin temel gıda maddelerinin ekmek ve pirinç olduğunu anlatan Gaye, ramazan ayında normal zamanlardan daha fazla ekmek ürettiklerini söylüyor.
Çıraklıktan yetiştiğini ve 30 yıldır bu işi yaptığını ifade eden Gaye, "Ramazan ayı dışında ustalar saat 03.00'te ekmek yapmaya başlar ve 07.00'de bitirir ancak ramazanda oruç tuttukları ve sabah kimse ekmek almaya gelmediği için saat 09.00 ile 16.00 arasında çalışır" diyor.
Diğer ustaların işi bitince mayalanan ekmekleri başka bir ustanın iftara az zaman kala fırına gelerek pişirdiğini, böylece insanların sıcak ekmek yiyebildiğini anlatan Gaye, Afrika'da zaten havaların sıcak olduğunu, oruçlu olan çalışanların bu sıcak ortamda daha da zorlandıklarını kaydediyor.
-İhtiyaç sahiplerini de unutmuyorlar
Yoksulluğun hüküm sürdüğü Afrika'da insanlar için ekmeğin çok önemli olduğunun altını çizen Gaye, "Hava sıcak, ustalar da oruçlu olduğu için bazen hamura tuz atmayı bile unutabiliyorlar ancak hepsi ibadetini yaptığı için çok mutlu ve dayanma gücünü bulabiliyor" şeklinde konuşuyor.
Gaye, ramazan ayının yardımlaşma ayı olduğuna da dikkat çekerek, "Senegal'de her fırın günlük ürettiği bir miktar ekmeği hayır amacıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtır. Bu durum ramazanda daha da artar. Fırınımın yanında Kur'an-ı Kerim okulu var. Onlara ve camiye, ramazanda düzenli olarak ekmek veriyorum. Federasyon olarak da cezaevlerine ekmek dağıtıyoruz" diyor.
Sahip olduğu küçük fırında günde 500-600 kilogram un ile ekmek yaptıklarını belirten Gaye, ekmeğin fiyatının federasyon, devlet ve un üreticileri ile sendikalarca belirlendiği ifade ediyor.
Kaynak: AA