Afrika Birliği krizde tarafını seçti: Nijer'in üyeliği askıya alındı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Afrika Birliği krizde tarafını seçti: Nijer'in üyeliği askıya alındı

DÜNYA Haberleri

Afrika Birliği, askeri müdahalenin gündemde olduğu Nijer'in üyeliğini askıya aldığını duyurdu. Birlik, ECOWAS'ın Niamey'de anayasal düzeni yeniden sağlamaya yönelik çabalarına destek verdiğini de bildirdi.

Afrika Birliği (AU), darbe sonrasında askeri cuntanın yönetime geçtiği Nijer’in üyeliğini askıya aldıklarını duyurdu.

AU Barış ve Güvenlik Konseyi, Nijer’deki askeri darbe gündemiyle toplantı. AU’dan yapılan yazılı açıklamada, Nijer’in Birlik içerisinde kurum ya da kuruluşların faaliyetlerine katılmasının derhal sonlandırıldığı duyuruldu.

AU, alınan kararın Nijer’de anayasal düzen sağlanana kadar devam edeceğini bildirdi.

Birlik, Batı Afrika Devletleri Topluluğu’nun (ECOWAS) anayasal düzenin yeniden sağlanması için çabalarına tam destek verildiğini de kaydetti.

Ayrıca, Afrika kıtası dışındaki herhangi bir ülke ya da kuruluşun Nijer’deki gelişmelere müdahil olmasını da şiddetli bir şekilde reddettiklerini ifade etti. Birlik, Wagner’in adını doğrudan vermeden kıtada paralı askeri grupların müdahalesinin de üye ülkeler arasında 1977 yılında imzalanan anlaşmalara aykırı olduğu belirtildi.

Niamey’deki askerlerin, ülkelerinin çıkarlarını ve insanlarını her türlü şeyin üstünde tutması gerektiği ve kışlalarına dönerek anayasal düzene geri dönülmesi çağrısında bulunuldu.

Konsey, Afrika kıtasında demokrasi, barış, güvenlik ve istikrarın altını oyan askeri darbelerden derin endişe duyulduğunu belirtti.  

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...