Afrika Birliği Gabon'un üyeliğini askıya aldı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Afrika Birliği Gabon'un üyeliğini askıya aldı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi

Afrika Birliği (AfB), Orta Afrika ülkesi Gabon'daki askeri darbeye tepki gösterdi. Birlik, Gabon'un üyeliğinin askıya alındığını duyurdu. AfB, Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun tutuklanarak görevden alınmasını sert bir dille kınadıklarını da belirtti.

Nijer’den sonra Gabon’da askeri darbe olması, Afrika Birliği’ni (AfB) harekete geçirdi. Birlikten yapılan açıklamada, askerlerin yönetimi ele geçirdiği Orta Afrika ülkesi Gabon’un üyeliğinin askıya alındığı duyurdu.

AfB’nun yazılı açıklamasında, Gabon’un birlikteki tüm faaliyetlerine sınırsız bir süre boyunca durdurdukları bildirildi. Gabon’da 14 yıllık Ali Bongo yönetimine karşı darbe gerçekleştiren askerler, ülkedeki devlet kurumlarının feshedildiğini ve ülke sınırlarının bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını duyurmuşlardı.

Afrika Birliği’nin daha önceki kararlarına göre hızlı hareket etmesi, yeni darbe ihtimallerine karşı tepki olarak değerlendirildi. AfB, Temmuz ayında darbe gerçekleşen Nijer’in üyeliğini ECOWAS’ın askeri müdahale tehdidinden sonra, darbenin üzerinden 1 ay geçtikten sonra askıya almıştı.

Birlik, Gabon’un üyeliğinin askıya alındığının duyurulduğu açıklamada, Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun tutuklanarak görevden alınmasını sert bir dille kınadıklarını da belirtti.

GABON’DAKİ DARBE

 Orta Afrika ülkesi Gabon’da sabah erken saatlerde ulusal kanala çıkan bir grup asker, okudukları darbe bildirisiyle yönetimi ele geçirdiklerini açıkladı. Kendilerine "Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" ismini veren askerler, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını bildirdi.

14 yıldır cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Ali Bongo Ondimba’nın, 26 Ağustos'ta yapılan seçimleri üçüncü kez kazandığı açıklanmıştı.

Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı. Baba Omar Bongo ilk kez 1967'de başa gelmiş, 2009'da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu. Bongo ailesi, Gabon'u 56 yıldır yönetiyordu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...