Afrika Birliği, G20'de daimi üye olarak kabul edildi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Afrika Birliği, G20'de daimi üye olarak kabul edildi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dakika haberleri: Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Cumartesi günü Yeni Delhi'de düzenlenen blok zirvesinde yaptığı açıklamada Afrika Birliği'nin dünyanın en zengin ve en güçlü ülkelerinden oluşan G20'nin daimi üyesi olduğunu açıkladı. Böylelikle G20 Afrika Birliği'ni daimi üye olarak kabul etti.

Afrika Birliği, 55 üye ülkeden oluşan kıtasal bir yapı olarak artık Avrupa Birliği ile aynı statüye sahip - tam üyeliğe sahip tek bölgesel blok. Bir önceki statüsü "davetli uluslararası örgüt" idi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, zirvenin açılış konuşmasında, Başkan Azali Assoumani tarafından temsil edilen Afrika Birliği'ni G20 liderlerinin masasında daimi üye olarak yer almaya davet etti.

"MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Taslak bildiride "Afrika Birliği'ni G20'nin daimi üyesi olarak memnuniyetle karşılıyoruz ve Afrika Birliği'nin G20'ye dahil edilmesinin çağımızın küresel zorluklarının ele alınmasına önemli ölçüde katkıda bulunacağına inanıyoruz" ifadeleri yer alıyordu.

Bu öneri Modi tarafından Haziran ayında dile getirilmişti.

Zirvede kararlaştırılacak diğer konular arasında çok taraflı kurumlar tarafından gelişmekte olan ülkelere daha fazla kredi verilmesi, uluslararası borç mimarisinde reform yapılması, kripto para birimlerine ilişkin düzenlemeler ve jeopolitiğin gıda ve enerji güvenliği üzerindeki etkisi yer alıyor.

Üyeler arasında dolaştırılan 38 sayfalık taslakta "jeopolitik durum" paragrafı boş bırakıldı - Ukrayna'daki savaşla ilgili derin bölünmeyi yansıtan - ancak diğer 75 paragraf kripto para birimleri ve çok taraflı kalkınma bankalarındaki reformlar gibi konularda geniş bir anlaşmaya işaret ediyor.

G20 daha önce 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşuyordu ve üyeler küresel GSYH'nin yaklaşık %85'ini, küresel ticaretin %75'inden fazlasını ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini temsil ediyordu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...