Afganistan'da seçim maratonu başlıyor

/ Kaynak: İHA
Afganistan'da seçim maratonu başlıyor

DÜNYA Haberleri  / İHA

Afganistan'da gelecek yıl Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvuruları bu sabah itibariyle başladı

Afganistan'da gelecek yıl Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvuruları bu sabah itibariyle başladı. Adayların, 16 Eylül-06 Ekim arasında başvurularını yapmaları gerekiyor. nbsp;Afganistan'ın geleceğini belirleyecek Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 Nisan 2014'de yapılacak. Bu seçime katılmak isteyenlerin adaylık başvuruları bu sabah itibari ile resmen başladı. Habercilerin adeta kamp kurduğu Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu'na henüz resmi bir başvuru yapılmasa da kimlerin aday olacağı hemen hemen belli oldu. Mevcut Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Anayasa gereği iki dönem görev yaptığı için tekrar aday olamayacak. Karzai'nin seçimlerde, kendisine yakın isimlerden Dışişleri Bakanı Zalmay Resul'ü destekleyeceği iddia ediliyor. Geçen hafta Kırgızistan'a yaptığı ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Karzai, bu görüşme sırasında Afganistan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 3 veya 4 aday çıkabileceğini söylemiş, "O adaylardan biri de bu odada" diyerek kendisi ile birlikte heyetler arası görüşmeye katılan Dışişleri Bakanı Resul'ün adaylığı konusunda yeşil ışık yakmıştı. Adayı merak edilen diğer bir grup çoğunu Kuzey ittifakının oluşturduğu Milli Cephe Hareketi. Ünlü Komutanlardan Raşit Dostum, 2009 yılında Cumhurbaşkanlığına aday olan ve Karzai'nin ardından ikinci olan eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Hazara liderlerden Üstad Muhakkık ve 2001 yılında öldürülen ve efsane komutan Şah Mesud'un kardeşi Ziya Mesud'un da aralarında bulunduğu birliğin adayı henüz netleşmiş değil. Kulislerde konuşulan bilgilere göre, ABD'nin eski Irak ve BM büyükelçiliğini yapmış aslen Afgan vatandaşı olan Zalmay Halilzad'a teklif götürdükleri ancak Halilzad'ın bu teklifi kabul etmediği söyleniyor. İkinci seçenek 2009 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kıl payı kayden Dr. Abdullah'ın adaylığı.
Diğer bir grup ise Hizb-i İslam Partisi. Gulbeddin Hikmetyar'ın partisi olarak bilinen ve Taliban'a ait gruplar arasında anılan Hizb-i İslam Partisi seçimlere katılacağını ilan etmişti. Seçimin güçlü adaylarından birinin de şu an Afganistan'da güvenliğin yabancı güçlerden Afgan güçlerine geçişini sağlayan Afganistan Geçiş Koordinasyonu başkanı ve kendisi aynı zamanda eski bir öğretim elemanı olan Eşref Gani Ahmadzay'ın olması bekleniyor. Öte yandan Afganistan'ın ünlü sarkıcılarından Ferhad Derya'nın da adaylık başvurusu için hazırlandığı ifade ediliyor. 2009 yılında yapılan seçime 41 aday katılmıştı. Gelecek yıl seçimde aday sayısının biraz daha az olması bekleniyor. 5 Nisan 2014 de yapılacak seçimin ön sonuçları 24 Nisan 2014'de açıklanacak. Taliban'ın katılmayacağını ilan ettiği seçimler yaklaştıkça Afganistan'da şiddetin artması bekleniyor. 2009 yılında yapılan seçime katılım oranı yüzde 40 altında kalırken, seçim komisyonunun verilerine göre Afganistan'daki seçim merkezlerinin yarısı Taliban ve diğer muhalif grupların tehdidi altında. Bu nedenle ülkede seçimin ertlenmesi yönünde sesler de yükselmeye başladı.
DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...