Afganistan başbakanını seçmek için sandığa gidecek

/ Kaynak: AA
Afganistan başbakanını seçmek için sandığa gidecek

DÜNYA Haberleri  / AA

Terör saldırılarının yıllardır sürdüğü Afganistan'da halk, yeni devlet başkanını belirlemek üzere 5 Nisan'da sandık başına gidecek.

Mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin yerine kimin geçeceğini belirleyecek olan seçim için çalışmalar bütün hızıyla sürerken, Taliban'ın seçime yönelik tehdit ve boykotu ülkedeki gerginliği bir kat daha artırdı. Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkedeki 7 bin 269 seçim merkezinden 848'i Taliban'ın tehdidi nedeniyle kapalı olacak.Seçim Komisyonu yetkilisi Ziaulhak Amerhil, daha önce yapılan değerlendirmelerde sadece oy kullanma yerlerinin güveliğinin dikkate alındığını belirterek, "Güvenlik güçleri tarafından yapılan değerlendirmelerde, seçim merkezleri yolunda oy verenleri tehdit eden riskler dikkate alınmamıştı. Yüzlerce oylama merkezine giden yolda, yol kenarına yerleştirilen bombalar ve silahlı saldırı gibi tehditler bulunuyor, bu merkezler seçim gününde kapalı olacak" dedi.

Adayların seçim sonuçlarına saygı göstermeleri gerektiğini ifade eden Amerhil, halkın çok zor şartlar altında sandık başına gittiğini ve birçok riski kabul ettiklerini vurguladı. Adaylardan, seçimlerde usulsüzlük konusunda dikkatli olmalarını isteyen Amerhil, "Biz usulsüzlük konusunda çok ciddiyiz, buna yol açan adayların şüpheli oylarını saymayacağız" diye konuştu.

- Taliban seçimi "zaman kaybı" olarak görüyor
Çatışmaların yıllardır sürdüğü Afganistan'da halk, ülkenin kaderini belirleyecek devlet başkanlığı seçimlerine Taliban tehdidi altında gidiyor. Taliban'dan seçimlere ilişkin yapılan son açıklamaya göre, seçim kampanyalarında ve seçim faaliyetlerinde bulunan herkes tehdit altında.
Taliban Sözcüsü Zabiullah Mucahid, daha önce yaptığı açıklamada, seçim kampanyalarına katılanlar, seçim komisyonunda çalışanlar ve seçime katılan herkesi hedef alacaklarını söylemişti.
Taliban, "ABD kuklası" olarak nitelendirdiği Karzai hükümetini tanımıyor. Seçimlerin "zaman kaybı" olduğunu savunan Taliban, devlet başkanı seçilecek kişinin "çok önceden Washington tarafından belirlendiğini, Afgan halkının da sadece göz boyama amaçlı oy vermeye götürüldüğünü" iddia ediyor.
Taliban, 2005 ve 2009 seçimlerinde de özellikle güney vilayetlerinde oy kullanma merkezlerini hedef almış, sandığa giden vatandaşların parmaklarını kesmişti.
Son 10 yılda Afganistan Hükümeti tarafından gösterilen tüm çabalara rağmen Taliban örgütü barış için yeşil ışık yakmadı. Taliban tarafından barış süreci için belirlenen en büyük şart, tüm yabancı askerlerin Afganistan'dan çekilmesiyken, Afganistan Devlet Başkanı Karzai, "ülkedeki barışın ABD ve Pakistan'ın elinde olduğuna" inanıyor.
Afganistan Yüksek Barış Konseyi, son dönemlerde Taliban'la temas halinde olduğunu ifade ederken, Taliban Barış Konseyi tarafından yapılan açıklamaların yanlış olduğunu dile getiriyor.

- Devlet başkanlığı için 8 aday yarışıyor

Devlet başkanlığı seçimi için yarışan adayların yaklaşık iki ay önce başlayan kampanyaları güvenlik sorunlarına rağmen ülkenin birçok bölgesinde bütün hızıyla devam ediyor.
Seçimlerin 8 adayından 3'ü Afganistan'ın 34 vilayetinde kampanyalarını sürdürüyor. Adaylar, halkın oyunu alabilmek için on binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenleyerek, Afganistan'ın geleceği için programlarını açıklıyor. Eşref Gani Ahmadzai gibi bazı adaylar ise bir günde 3 kenti ziyaret edip, taraftarlarınca düzenlenen mitinglere katılıyor.
Seçim kampanyaları başladığında devlet başkanlığı için 11 adayın adı geçiyordu. Adaylardan ikisi; Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin kardeşi Kayum Karzai ve Serdar Naim, diğer aday Zalmay Rasül lehine adaylıktan çekildi. Bir diğer aday Rahim Vardak ise sebep göstermeksizin yarıştan çekildiğini açıkladı.
Seçim mücadelesini halen sürdüren 8 adayın isimleri ise şöyle: "Eşref Gani Ahmadzai, Abdullah Abdullah, Zalmay Rasül, Gul Aga Şerzai, Davut Sültanzoy, Hedayet Amin Arsala, Kutbuddin Hilal ve Abdulrab Rasül Seyyaf."

- ABD ile güvenlik anlaşmasının kaderi seçime bağlı

Yıllardan beri tartışılan ve bir türlü sonuca varılmayan Afganistan ile ABD Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşmasının kaderi de seçimlerden sonra belli olacak. Önde gelen adaylar, seçimleri kazanmaları durumunda, İkili Güvenlik Anlaşmasını "hemen" imzalayacaklarını söylüyor.

Afganistan ve ABD Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması'nın, Afganistan'ın yoluna devam etmesi için önemli olduğuna inanan adaylar, ABD yardımlarının durdurulması halinde ülkenin ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kalacağını savunuyor.
Afganistan Halk Meclisi (Loya Cirge) geçen yıl, Afganistan ve ABD Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşmasını teyit etmiş ancak Devlet Başkanı Hamid Karzai, Halk Meclisi'nin Kapanış konuşmasında, anlaşmayı imzalamak için Afgan evlerine yabancı askerlerin girmesinin durdurulması ve Afganistan'da barışın sağlanmasını şart koşmuştu. ABD tüm girişimlere rağmen Karzai'yi anlaşmanın imzalanması için ikna edemedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...