AB büyüme hedefliyor! Almanya ve Fransa teklif sundu: Üye sayısı 36'ya çıkabilir

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, The Guardian
- Güncelleme:
AB büyüme hedefliyor! Almanya ve Fransa teklif sundu: Üye sayısı 36'ya çıkabilir

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi, The Guardian

Avrupa Birliği'nde genişleme dönemi başlıyor, Almanya ve Fransa'nın sunduğu teklifle Ukrayna gibi ülkelerin AB'ye girebilmesi mümkün olacak. Avrupa Birliği'nde 'Ortak üyelik' seçeneğiyle yeni üyelerin katılımı söz konusu.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rest çektiği Avrupa Birliğii'nde ortak üyelik dönemi başlayabilir. Fransa ve Almanya tarafından gelecekteki reformları değerlendirmek üzere görevlendirilen bir grup akademisyen, Birleşik Krallık gibi ülkeler için “Lite AB” de dahil olmak üzere dört tür üyeliğin yer aldığı gelecekteki bir AB vizyonu masaya yatırıldı.

Teklif, İngiltere muhalefet lideri Keir Starmer'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, gelecek yıl yapılması planlanan ulusal seçimlerde iktidara gelmesi halinde iki ülke arasında "daha da güçlü" bir ilişki kurmak istediğini söylemesinin ardından geldi.

ÜYE SAYISI 36’YA ÇIKABİLİR

Ukrayna savaşının genişleme iştahını artırmasıyla birlikte AB liderliği, üye sayısını 27'den 36'ya kadar çıkarabilecek bloğun şekli hakkında acilen düşünmeye başlama ihtiyacını kabul etti.
Fransa ve Almanya tarafından Salı günü sunulan bir raporda, AB kurumlarına 2030 yılına kadar Ukrayna gibi yeni üyeleri kabul etmeye hazır olmaları için bir dizi reform yapmaları çağrısında bulunuldu.

Brüksel'in onlarca yıldır en büyük genişleme dalgasını değerlendirdiği bu dönemde, Avrupa'nın iki ağır sikletinden uzmanlar, bloğun çalışma şeklini kolaylaştırmayı amaçlayan öneriler hazırladı.

“AB’NİN GENİŞLEMESİ HEPİMİZİN ÇIKARINA”

Raporu Fransız mevkidaşı ile Brüksel'de sunan Almanya'nın Avrupa bakanı Anna Lührmann, "AB'nin genişlemesinin hepimizin çıkarına olduğu açık" dedi.
"Bu nedenle AB'nin bu genişlemeye hazır olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya şimdi başlamalıyız."

DERECELİ ÜYELİK SEÇENEĞİ

Önerilerden biri, "Avro Bölgesi ve Schengen bölgesi gibi alanlarda derin entegrasyona" sahip ülkelerden oluşan bir yakın çevre de dahil olmak üzere farklı derecelerde üyelik sunmaktır.
Bir sonraki eş merkezli daire, tek pazara katılan üçüncü bir "ortak üye" dairesi ile mevcut AB'den oluşacaktır; bu daire, Avrupa Ekonomik Alanı'nda yer alan ve ticaret bloğuna erişimi olan Norveç gibi ülkeleri de içerebilir.

Dördüncü daire, İngiltere gibi ülkeler için bir alan olabilir ve “AB hukukuna bağlı kalmadan siyasi iş birliğini” içerebilir.

AB REFORMA GİDİYOR

Gelecek ay İspanya'da bir araya gelecek olan 46 Avrupalı lider, halihazırda Birleşik Krallık'ın yanı sıra İzlanda, Sırbistan, Kosova, Gürcistan ve Moldova gibi diğer AB üyesi olmayan üyeleri de içeren yeni kurulan Avrupa Siyasi Topluluğunun bir parçası.

Tartışılan diğer reformlar arasında, vergilendirme, maliye ve dış ilişkiler gibi kilit alanlarda nitelikli çoğunluk lehine oybirliğiyle oylamadan nitelikli çoğunluğa geçişin yer aldığı belirtildi.
Bu, bazı ülkelerde Avrupa anlaşmalarında ve referandumlarda değişiklik yapılmasını gerektirecektir.

"KARAR ALMAK ZORLAŞACAK"

Raporda, "Hükümetler, uygun kurumsal reformlar olmadan daha fazla genişlemenin, AB'nin karar almasını imkansız olmasa da daha da zorlaştıracağını kabul etti" denildi.
Uzmanlar, ülkelerin veto yetkilerini kullanarak karşı çıktıkları kararlara uymama konusunda ihtiyatlı davranmalarına olanak tanıyacak potansiyel devre dışı kalma önerilerini öneriyor.
Raporda ayrıca, AB'nin yürütme organına üye ülkeler tarafından önerilen komisyon üyelerinin sayısının azaltılması yoluyla Brüksel'in kötü şöhretli bürokrasisinin azaltılması da öngörülüyor.

RAPOR OLUMLU KARŞILANDI

Uzmanlar, bazı üye devletlerin AB'nin anlaşmalarını değiştirmeye yanaşmaması halinde,  ‘gönüllüler koalisyonunun’ yeni bir ‘yakın çevre’deki reformları ilerletebileceğini söylüyor.
Lührmann, raporun Salı günü Brüksel'de düzenlenen AB Avrupa işleri bakanları toplantısında "çok olumlu" karşılandığını söyledi.

Ancak toplantıda bulunan İspanyol bakan Pascual Navarro, görüşmelerin üye devletlerin önemli konularda ne kadar uzakta olduğunu gösterdiğini söyledi.

ÜYELİKTE İNGİLTERE DETAYI

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan bazı gazeteler, İngiltereyi de ilgilendiren ‘ortak üyelik’ fikrinin AB’nin çıkarına olduğu şeklinde değerlendirirken bazıları ise İngiltereye sunulan bir zeytin dalı olduğu fikrini savundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi, The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...