ABD’nin Suriye kararında ‘Türkiye’ vurgusu: Ulusal acil durum uzatıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD’nin Suriye kararında ‘Türkiye’ vurgusu: Ulusal acil durum uzatıldı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD Başkanı Biden, Suriye kaynaklı ‘acil durum’ u uzatma kararı aldı. Biden’ın Kongre’ye gönderdiği yazıda ‘Türkiye’ detayı ise dikkat çekti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Türkiye’nin askeri harekat için attığı adımları bölgedeki güvenliği tehdit ettiği” ileri sürüldü.

ABD Başkanı Biden, “ulusal acil durum” halinin uzatılmasına karar verdi. Biden, “Türk hükümetinin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri harekat için attığı adımların bölgedeki barışı, istikrarı ve güvenliği tehdit ettiğini, DEAŞ ile mücadeleyi zayıflattığını" savunarak, Suriye içindeki ve Suriye'yi ilgilendiren mevcut durumun “ABD'nin ulusal güvenliği ve dış politikasına alışılmadık ve olağanüstü bir tehdit” oluşturmaya devam ettiğini ileri sürdü.

Bu nedenle Biden, 14 Ekim 2023'te süresi dolacak olan acil durum halinin süresinin bir yıl daha uzatılması kararı aldığını kaydetti.

ABD’DEN ULUSAL ACİL DURUM

Beyaz Saray, ABD'nin ulusal güvenliği, dış politikası ve ekonomisine yönelik tehdit oluşturmaya devam etmesi nedeniyle ilk olarak 11 Mayıs 2004'te ilan edilen Suriye hükümetinin faaliyetlerinden kaynaklı "ulusal acil durum" ilan etmişti.

Biden Suriye kaynaklı “ulusal acil durum” u uzatma kararı aldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada 14 Ekim 2023'te süresi dolacak olan acil durum halinin süresinin 1 yıl daha uzatılması kararı aldığı ifade edildi.

TÜRK SİHA’SININ DÜŞÜRÜLMESİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik sürdürdüğü sınır ötesi operasyonlarda kullandığı bir SİHA'yı Suriye'de düşürdüklerini açıklamıştı. Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, yaşananlardan 'üzüntü' duyduklarını söyleyip, "Türkiye, en güçlü ve en değerli NATO müttefiklerimizden, bu nedenle bu olay üzücü." demişti.

SİHA’nın düşürülmesine 'meşru müdafaa' kılıfı uyduran ABD kanadı, "ABD askerleri yaralanmadı, Türkiye’nin kasıtlı olarak ABD askerlerini hedef aldığına dair bir belirti yoktu." diyerek kendisiyle çelişmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN SERT TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türk SİHA’sının düşürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye ait bir SİHA'yı Suriye'de düşürecek kadar ferasetini kaybeden bir anlayış var. Biz seninle NATO'da beraber değiliz miyiz? Terörle mücadele eden bu ülkenin SİHA'sını nasıl düşürürsün? Görmedim, etmedim... Bunu nasıl söylersin?" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...