ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: ABD Türkiye'ye sözünü tutmak zorunda

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: ABD Türkiye'ye sözünü tutmak zorunda

DÜNYA Haberleri

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye'nin gündemindeki kara harekatı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "ABD Türkiye'ye sözünü tutmak zorunda" diyen Jeffrey, "2019'daki anlaşmanın genişletilerek canlandırılması gerekiyor." değerlendirmesi yaptı.

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi ve eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, PKK/YPG terörü, ABD'nin bu yapıyla kurduğu ilişkiler ve Türkiye'nin örgütün kökünü kurutmak için planladığı kara harekatına ilişkin konuştu. Jeffrey, ABD'nin, harekatını durdurmasının tek yolunun 2019'da Türkiye'ye verdiği, 'sınırdan terör örgütünü çekme' sözünü tutması olduğu söyledi.

ANKARA'YI ZİYARET ETTİ

Donald Trump döneminin ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, ay başında yaptığı Ankara ziyaretinin ardından NTV'ye açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine muhtemel kara harekatı ve ABD'nin terör örgütüyle ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Jeffrey, ABD'nin, Türkiye'nin harekatını durdurmasının tek yolunun 2019'da Türkiye'ye verdiği, 'sınırdan terör örgütünü çekme' sözünü tutması olduğu söyledi.

"ANLAŞMA GENİŞLETİLEREK CANLANDIRILMALI"

Ankara'da yaptığı görüşmelerin ardından Foreign Policy dergisine bir de yazı yazan Jeffrey, makalesinde "Barış Pınarı Harekatı'nı durdurmak için imzalanan 2019'daki anlaşmanın genişletilerek canlandırılması gerektiğini" söyledi.

"TÜRKİYE'YE SALDIRMAMA SÖZÜ ÇÖZÜM OLABİLİR"

Jeffrey, "Sorunu çözmenin bir yolu SDG'nin Suriye'nin hiçbir noktasından Türkiye'ye saldırı gerçekleştirmeyeceği sözü vermesi olabilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bugüne kadar terör örgütü ile SDG arasındaki ilişkileri belgeleriyle ortaya koymasına rağmen YPG'nin SDG üzerinde kontrolü olmadığını öne süren Jeffrey, "SDG'yi komuta edenler Suriye'de "YPG'nin Doğu kanadı" diyorlar. Bunlar konuştuğumuz kişiler. Zaten bunun dışında birileriyle temas halinde değiliz" dedi.

ABD'NİN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ

ABD'nin omurgasını PKK/YPG'nin oluşturduğu SDG'ye 'iyi' terörist muamelesi yapıyor. ABD kanadından Türkiye'ye yönelik saldırılar sonrası her ne kadar terörü kınayan açıklamalar gelse de ülke DEAŞ'la mücadele bahanesiyle örgüte maddi ve manevi desteğini sürdürüyor.

İKİ KONVOY SİLAH DAHA GÖNDERDİ

Türkiye'nin kara harekatı öncesi PKK'ya panik sevkiyatları yapan Amerika, daha dün sabah 90 ve 40 araçlık iki ayrı konvoy gönderdi. PKK'lılara daha önce de havacılık birimi kurup, havadan indirme tatbikatı yapan ABD, bu sefer örgüte hava araçlarına karşı radar sistemi yolladı.

PKK/YPG İLE ORTAK DEVRİYELER YENİDEN BAŞLADI

Türkiye'nin Suriye ve Irak’ta hava harekatının ardından PKK/YPG ile Suriye'de devriyelerini azaltan ABD ordusunun örgütle bu devriyeleri yeniden başlattığını açıkladı.

Ryder, "ABD adına şunu ifade edebilirim, Suriye Demokratik Güçleri ile ortak operasyonlarımız yeniden başladı. 9 Aralık itibarıyla tam bir şekilde başladı. Tekrar söylüyorum, orada yerel ortaklarla çalışma odağımız DEAŞ'ın yeniden toparlanmaması üzerinedir." dedi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...