ABD'li komutanın Suriye ziyareti PKK'yı korkuttu: Seçim ayarlı çekilme gündemde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'li komutanın Suriye ziyareti PKK'yı korkuttu: Seçim ayarlı çekilme gündemde
Dünya Haberleri

Suriye’deki ABD askerlerinin Türkiye sınırını kapsayan bölgeden daha iç noktalara dönük kısmi çekilmesi veya seçim sonuçlarına göre tamamen bölgeden ayrılması konuşuluyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - ABD’nin Suriye’deki güçlerini kısmi ya da tam olarak çekmesi gündemde. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in, PKK işgal bölgesine yaptığı ziyarette gerçekleştirdiği gizli görüşmelerde, ABD askerlerinin Türkiye sınırını kapsayan bölgeden daha iç noktalara dönük kısmi çekilme ve seçim sonuçlarına göre de bütün güçlerini Suriye’den çıkarma seçeneklerini gündeme getirdi. Gazetemizin saha kaynaklarından edindiği bilgilere göre, ABD askerlerini çekilmesinin gündeme gelmesi, terör örgütü PKK’yı endişelendirdi.

ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesini sağlayan sürecin mimarı olan Milley’in Suriye ziyareti öncesi İsrail, Ürdün ve Fas’ı da ziyaret etmesi dikkat çekerken bu gezinin hemen ardından ABD Temsilciler Meclisinde Suriye’den çekilme tartışması yaşandı ve bu yönde bir oylama gerçekleştirildi.

MİSYONUNU TAMAMLADI

Amerikan Genelkurmay Başkanı’nın sürpriz gezisi sonrası ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylama önümüzdeki sürece dair değişim sinyali olarak yorumlanıyor. General Milley, Suriye ziyaretinin Amerikan güçlerinin güvenliğini koruma amaçlı bir gezi olduğunu belirtirken Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Milletvekili Marjorie Taylor Greene ise, ABD güçlerinin orada misyonunu tamamladığını ve eve dönme vaktinin geldiğini savundu.

Söz konusu tasarıyı hazırlayan isim olan Temsilciler Meclisi Üyesi Matt Gaetz’in oylama öncesi yaptığı konuşmada Türkiye’nin NATO üyeliği ve müttefik misyonuna vurgu yapıldı. Gaetz, YPG-PKK terör yapılanmalarının Türkiye’ye ile savaştığı vurgusunu yaptı ve ABD müdahalesi ile durumun daha da karmaşık hâle geldiğini belirtti.

Suriye’de bir çok ABD askerinin anlamsız bir biçimde hayatını kaybettiğini savunan Gaetz “ABD ordusunun 2015’te dâhil olduğu bu savaş Amerikan halkına milyarlarca dolarlık yük getirdi. Diğer yandan Türkiye, Suriye’de DEAŞ’la aktif olarak mücadele eden bir ülke ve ABD’nin 900 kişilik güçle orada terör örgütü DEAŞ’ın varlığı ve yokluğu arasında herhangi belirleyici bir güç niteliği olmayacak” diye konuştu. Gaetz ayrıca DEAŞ’ın artık ABD için bir tehdit oluşturmadığını da ifade etti.

GÖRÜŞMEYİ GİZLEDİLER

Amerikan güçlerinin Suriye’nin kuzeyindeki varlığı ile ilgili ajanda birçok denkleme bağlı. Türkiye’de Erdoğan iktidarının devamı ve Esad yönetimi ile başlayan diyalog sürecinin siyasi, diplomatik ve askerî etkileri önemli yer tutuyor. Bunlara  ek olarak İran’a yönelik operasyon hazırlıkları ve Ukrayna savaşının seyri var. Bölgeyi yakından takip eden isimlerden Hasekeli uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Ahmet Osman, PKK kanadının Milley görüşmesinden ciddi rahatsızlık duyduğunu ve görüşmeyi gizleme yoluna gittiğini anlattı. Türkiye’nin verdiği güçlü tepkiye de dikkat çeken Osman “PKK bu tarz gelişmeleri olağanüstü kullanır ve destek gösterisi olarak pazarlardı. Ancak bu olayı Batılı medya dillendirene dek gündeme getirmediler. Mecbur kalınca da çok basit gördüler. Çünkü istemedikleri şeyleri duydular” dedi.

Türkiye’deki 14 Mayıs seçimleri, Ukrayna savaşının seyri ve İran’a yönelik operasyon ihtimali, ABD’nin adımlarını doğrudan şekillendirecek faktörler olarak sıralanıyor. Ukrayna ve muhtemel İran operasyonunda Türkiye’ye ihtiyaç duyan ABD’nin, Suriye’deki güçlerini, Deyrizor, Rakka yönüne nakletmesi ya da tam olarak çekmesi ihtimaller arasında gösteriliyor.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...