Zelenskiy istedi, ABD verdi: Ukrayna'ya dört Avenger hava savunma sistemi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Zelenskiy istedi, ABD verdi: Ukrayna'ya dört Avenger hava savunma sistemi

DÜNYA Haberleri

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş devam ederken, ABD’den Ukrayna’ya yeni bir askeri yardım daha açıklandı. ABD, Ukrayna’ya 400 milyon dolarlık yeni bir güvenlik yardımı yapacağını duyurdu. Bu yardım paketinin içinde dört adet Avenger hava savunma sistemi ve Stinger füzelerinin bulunması dikkat çekti.

Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı müttefiklerinden hava sahası için yeni askeri savunma yardımları istedi. Rus füzeleri ve insansız hava araçları Ukrayna’da şehirleri bombalayarak enerji altyapısına büyük zararlar verdiriyor. Üstelik Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinden geri çekilmeye başladığı için Rusya’nın şehirleri yakıp yıkma potansiyelinin daha da artacağından endişe ediliyor. Tüm bu gelişmelerin ortasında ABD, Ukrayna için harekete geçti. 

ABD’de Joe Biden yönetimi ve Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin talep ettiği Avenger hava savunma sistemlerinden Ukrayna’ya verileceğini duyurdu. Pentagon yetkilileri, Ukrayna’da Rus bombardımanına karşı sivil halkı korumak için tasarlanmış karadan havaya füze sistemleri başta olmak üzere çeşitli askeri araçlarla Ukrayna ordusunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Zelenskiy istedi, ABD verdi: Ukrayna'ya dört Avenger hava savunma sistemi

Yönetim Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya ‘Avengers’ olarak bilinen dört mobil kısa menzilli sistem ve bu hava savunma sistemiyle ateşlenen Stinger füzeleri ile orta menzilli HAWK hava savunmasında kullanılan füzeleri içeren 400 milyon dolarlık yardım paketini duyurdu.

Yeni silah yardımı, Ukrayna kuvvetlerinin Rus mevzilerini yok etmek için kullandığı HIMARS uzun menzilli topçu sistemlerinde kullanılacak mühimmat, on binlerce obüs topçu mermisi ve 20 milyon küçük silah mermisini de içeriyor.

ABD’DEN UKRAYNA’YA ÜST ÜSTE SİLAH YARDIMI

Yeni duyurulan hava savunması yardımı, son günlerde NASAMS olarak bilinen iki gelişmiş orta menzilli sistemin teslimatının ardından geldi. Pentagon, önümüzdeki yıllarda altı NASAMS'ın daha üretileceğini ve Ukrayna'ya gönderileceğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı basın sekreteri yardımcısı Sabrina Singh, Avengers sisteminin seyir füzelerine, helikopterlere ve insansız hava araçlarına karşı koruma sağlayabileceğini söyledi.

Avengers hava savunma sistemi, Ukrayna’da halihazırda kullanılan Stinger füzelerini ateşliyor. Humvee aracına monte edilerek kullanılan Avenger hava savunma sistemi, kızılötesi kamera, optik görüş ve lazer telemetre barındırıyor. Avenger, 8 kilometre mesafeye kadar hedefine nişan alıp vurabilme yeteneğine sahip. Ayrıca bu hava savunma sistemleri, Beyaz Saray'ı koruyan sistemlere de oldukça benzemekte. 

(The Washington Post) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...