ABD'den Türkiye'nin barış mesajına destek! İsrail-Filistin savaşına çözüm önerisi masada

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD'den Türkiye'nin barış mesajına destek! İsrail-Filistin savaşına çözüm önerisi masada

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Savaşa devam eden iki ülkede can kayıpları artarken Türkiye'den barış çağrısı gelmişti. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, yaptığı açıklamada Türkiye'ye İsrail-Filistin savaşında kalıcı çözüm sağlanması aşamasında katıldığını belirtti.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e dün başlattığı saldırıya ilişkin Türkiye ve pek çok dünya liderinin şiddetin azaltılması yönündeki çağrılarını desteklediklerini duyurdu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, X sosyal medya hesabından Filistin ile İsrail arasındaki gelişmeler hakkında paylaşım yaptı.

Paylaşımda, "Filistin ve İsrail'de insanların büyük çapta acı çektiğine tanık oluyoruz. İtidalli olunması ve şiddetin azaltılması çağrısı yapan Türkiye hükümetine ve birçok dünya liderine katılıyoruz." ifadeleri yer aldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN SÜKUNET ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı belirtilerek "Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

"KALICI ÇÖZÜME DAVET EDİYORUZ"

Açıklamada şu sözlere yer verildi:

Söz konusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz.

DÜNYA BASINI TÜRKİYE'NİN DURUŞUNU DEĞERLENDİRDİ

İngiltere merkezli Reuters, "Türkiye, İsrail-Filistin çatışmasının azaltılmasına yardımcı olmaya hazır" başlıklı haberinde, Fidan'ın bölgedeki mevkidaşlarıyla İsrail ile Filistinliler arasındaki çatışmayı ele aldığını yazdı.

Fidan'ın, Suudi, Katarlı, İranlı, Filistinli ve Mısırlı mevkidaşlarıyla görüştüğü ancak görüşmelerin içeriğine ilişkin ayrıntı verilmediği belirtildi.

"KİMSEYE FAYDASI YOK"

Haberde, "Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itidal çağrısını yinelerken, sivil can kayıplarını şiddetle kınadı." denildi.

Bakanlıktan "Şiddet ve gerilimi tırmandırma eylemlerinin kimseye faydası olmadığını vurguluyoruz." açıklaması yapıldığı, ayrıca bölgedeki Türk vatandaşlarına güvenli, kapalı mekanlarda kalmaları çağrısında bulunulduğu aktarıldı.

Türkiye'nin, gelişmelerin daha fazla tırmandırılmaması ve daha geniş bölgeye yayılmadan kontrol altına alınması için her zaman elinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu söylediği de kaydedildi.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını açıklamıştı.

AL ARABİYA: TÜRKİYE, SİVİL KAYIPLARINI ŞİDDETLE KINADI

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Al Arabiya, "Türkiye, bölgesel güçlerle İsrail-Filistin çatışmasını görüştü" dedi.

Bölge ülkeleriyle yapılan görüşmelerin yanı sıra Washington ile de temasa geçildiği, Dışişleri Bakanı Fidan'ın, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Haberde, "Türkiye, sivillerin hayatını kaybetmesini şiddetle kınadı." ifadesi kullanıldı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...