Türkiye, NATO’dan çıkıyor mu? ABD’den açıklama geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Türkiye, NATO’dan çıkıyor mu? ABD’den açıklama geldi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD Dışişleri Bakanlığı, 'Türkiye NATO'dan çıkarılsın' çağrısına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü Matthew Miller, Türkiye'nin "değerli" bir NATO müttefiki olduğunu vurgulayarak, ittifakın güçlendirilmesi adına Ankara ile çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İsrail'i sert bir dille eleştirdi, "Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur" dedi. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından Türkiye'nin NATO'dan çıkartılması yönünde çağrılar geldi. 

"TÜRKİYE DEĞERLİ BİR NATO MÜTTEFİKİ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, konuya ilişkin kendisine yönetilen soruya "Bu konudaki fikir ayrılıklarımıza rağmen Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu söyleyebilirim." cevabını verdi.

"ANKARA İLE ÇALIŞMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ"

İttifakın güçlendirilmesi adına Ankara ile çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Miller, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edildiğini de hatırlattı. Miller, "NATO'nun güçlendirilmesi için onlarla (Türkiye) çalışmaya devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadesini kullanarak, söz konusu güçlendirme çalışmalarının İsveç'in NATO'ya katılımının hızlıca gerçekleştirilmesini de kapsadığını vurguladı.

"TÜRKİYE İLE YAŞADIĞIMIZ İLK ANLAŞMAZLIK DEĞİL"

Söz konusu anlaşmazlığın Türkiye yönetimiyle yaşadıkları ilk anlaşmazlık olmadığını vurgulayan Miller, ancak Türkiye'yi hala üretken ve yapıcı bir NATO müttefiki olarak gördüklerini söyledi.

"HAMAS İLE İLGİLİ ÇOK NET OLDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUM"

Miller, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz konusu açıklamasına ilişkin, "Hamas'ın gerçek bir terör örgütü olduğuna dair değerlendirmemizde çok net olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Florida eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Rick Scott, geçen hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ın "terör örgütü olmadığını" ifade etmesinin ardından NATO'ya Türkiye'nin üyeliğini "ciddi olarak gözden geçirmesi" çağrısında bulunmuştu.

BAKAN FİDAN'DAN DANİMARKALI MEVKİSAŞINA 'HAMAS' CEVABI

Öte yandan Dışişeri Bakanı Hakan Fidan geçtiğimiz günlerde Danimarkalı mevkidaşı Lars Lökke Rasmussen'i ağırladı. Bakanlar görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Rasmussen konuşmasında "Hamas bir terör örgütüdür" deyince Hakan Fidan, mevkidaşına  "Biz öyle görmüyoruz"  diyerek müdahale etti.

"YPG VE FETÖ'YÜ DE BAŞKA ÜLKELER TERÖRİST OLARAK TANIMIYOR"

Bakan Fidan, terör konusunda mevkidaşı Rasmussen ile yorumlarında farklılık olduğunu belirterek, “Bizim terör örgütü olarak tanıdığımız YPG ve FETÖ’yü başka ülkeler de terörist olarak tanımamakta. Aynı şekilde biz de Filistin devletinin bir parçası olan, devlet sisteminde siyasal parti olan Hamas’ı da terör örgütü olarak tanımadığımızı kendilerine söyledik. Ama bu bizim sivillerin öldürülmesini kabul ettiğimiz manasına gelmiyor. Tam tersine en başından itibaren kınadığımızı söyledik” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...