ABD'den İsrail'i üzecek açıklama: Gazze sınırları yeniden çizilmeyecek!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD'den İsrail'i üzecek açıklama: Gazze sınırları yeniden çizilmeyecek!

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail-Hamas çatışmaları 7 günlük aranın ardından dün sabah yeniden başlarken, İsrail hükümeti Gazze'deki sivil katliamlarına Hamas'ı hedef aldıklarını söyleyerek devam ediyor. Öte yandan 'savaşın çıkmaza girdiği' dünya genelinde ortak kanıya dönmeye başlarken saldırıların başından bu yana İsrail'e destek veren ABD'den ilginç bir yorum geldi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris 'Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine hiçbir koşulda izin vermeyeceğiz' açıklamasında bulundu.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de katliamlarına devam ediyor. Haftalardır süren saldırılarda can kaybı 16 bine dayanırken, 7 günlük insani aranın ardından saldırıya geçen İsrail iki gün içinde de 200'den fazla sivili katletti.

BAE düzenlenen COP28 İklim Zirvesi kapsamında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ise savaşa ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu.

"TECHİRE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Gazze'de sınırların yeniden çizilmesinin söz konusu olamayacağını belirten Harris, “ABD, Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan zorla tehcir edilmesine, Gazze'nin kuşatılmasına izin vermeyecektir” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki barış çabalarının Filistin Yönetimi liderliğindeki Filistin Devleti’ne yönelik net bir siyasi görüşle sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Harris, bu çabaların uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin desteğiyle başarıya ulaşabileceğini ifade etti.

SİSİ'YE TAHLİYE TEŞEKKÜRÜ

ABD vatandaşlarını Gazze Şeridi’nden tahliye etme çabaları dolayısıyla Sisi’ye teşekkür eden Harris, Gazze Şeridi’nde esir tutulanların serbest bırakılması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

GAZZE İŞGALİNDE SON DURUM

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bin 207’ye yükseldi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 250 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusunun 8 Ekim'den bu yana Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarında 22 sivil hayatını kaybederken, Hizbullah ile sınırda girdiği çatışmalarda ise 86 Hizbullah mensubu öldü.

ESİR TAKASI MUTABAKATI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı.

İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakıldı.

İsrail ordusu ,1 Aralık'ta “insani ara"nın bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...