ABD’den gerilimi tırmandıracak hamle: Yunanistan’daki varlığını artırıyor

- Güncelleme:
ABD’den gerilimi tırmandıracak hamle: Yunanistan’daki varlığını artırıyor

DÜNYA Haberleri

ABD’nin Ege’deki adalarda yeni üs kurabilmesine izin veren tasarı ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti. Tasarı ile Dedeağaç ve Girit’te üsleri bulunan ABD, Yunanistan’daki varlığını artırmaya devam edebilecek. Değişiklik, Atina’da bazı tartışmalara da neden oldu. Yunanlarılar, yeni üslerin Türkiye ile gerilimi artıracağını savunuyor.

Değişiklik, ABD Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı'ndan ilgili kongre komitelerine ABD ile Yunanistan arasındaki güvenlik ilişkisi hakkında ortak bir rapor sunmalarını talep ediyor. Senato kendi tasarısı lehinde oy kullandı ve şimdi iki yasama organı, Başkan Joe Biden'a gönderilecek nihai metni şekillendirmek için müzakerelerde bulunuyor.

ABD’NİN ASKERİ VARLIĞINI GÜÇLENDİRECEK

ABD, Yunanistan'da halihazırda Dedeağaç ve Girit'te askeri üslere sahip. Yeni üsler, ABD'nin bölgedeki askeri varlığını güçlendirecek ve Rusya ve Çin'e karşı caydırıcılık etkisi yaratacak. Değişiklik, Yunanistan'ın da ABD ile olan askeri işbirliğini artırmasını sağlayacak. Değişiklik, Yunanistan'da bazı tartışmalara neden oldu. Bazı Yunanlılar, yeni üslerin Türkiye ile gerilimi artıracağını ve ekonomik olarak yük getireceğini savunuyor. Ancak diğerleri, yeni üslerin Yunanistan'ın güvenliğini güçlendireceğini ve ABD ile olan ilişkilerini güçlendireceğini savunuyor.

ABD’den gerilimi tırmandıracak hamle: Yunanistan’daki varlığını artırıyor

Raporda şu değişiklikler bulunuyor:

– Yunanistan’da, özellikle Yunan adalarında ek üsler veya genişletilmiş bir ABD askeri varlığı olasılığının analizi.

– 14 Ekim 2023'te imzalanan güncellenmiş ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) kapsamında ABD'ye verilen üs haklarının açıklaması.

– MDCA'da yer alan üslerdeki ABD faaliyetlerinin ve yatırımlarının açıklaması. 2021 tarihli ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası İşbirliği Rejimi gerekliliklerine göre güvenlik alanındaki işbirliği durumunun değerlendirilmesi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...