ABD'den sonra rotası Avrupa: Hızla yayılıyor, bağışıklığı delip geçiyor!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'den sonra rotası Avrupa: Hızla yayılıyor, bağışıklığı delip geçiyor!

DÜNYA Haberleri

Dünya koronavirüs pandemisini geride bırakmaya hazırlanırken, şimdi de Omicronun yeni varyantı XBB.1.5 nedeniyle panik başladı. Bağışıklık sisteminden kaçabilen, bulaşıcılığı oldukça yüksek olan yeni varyan ABD'de 9 günde vakaları 2'ye katlarken Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi' de Avrupa ülkelerini yeni varyanta karşı uyardı.

2020 yılında Çin'in Vuhan kentinde patlak verip tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs, kısıtlamalarla ve aşı tedavileri ile geçen 2 yılın ardından etkisini kaybederken şimdi de virüsün alt türleri yeni tehdit olarak ortaya çıkıyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'de son değerlendirmesinde bulaş hızı yüksek olan, bağışıklık sistemini alt edebilen 'Kraken' adı verilen yeni varyant XBB.1.5'a dikkat çekti.

HAKİM VARYANT HALİNE GELİYOR

ABD'deki varyantlar arasında Kraken'in payının yüzde 40 olduğunu, bir hafta içinde hakim varyant haline geleceği belirtilen değerlendirmede, bu alt varyantın BA.1'den sonra büyüme hızı bakımından ikinci sırada olduğu kaydedildi.

9 GÜNDE VAKALARI 2'YE KATLADI

ABD'deki veriler vakaların 9 günde 2'ye katlandığını gösteriyor

ECDC değerlendirmesinde, "Bu varyantın AB içinde COVID-19 vakalarının artışına etki etme ihtimali bulunuyor. Ancak bu artış gelecek ay içinde olmayacaktır çünkü varyant AB ülkelerinde şu an için çok düşük seviyelerde görülüyor." denildi.

Kraken'in yol açtığı COVID-19 vakaları Avrupa'da Danimarka, Fransa, Avusturya, Hollanda, Almanya,İtalya, İspanya, İsveç, İzlanda, Belçika, Çekya, Portekiz ve İrlanda'da az sayıda tespit edildi.

ABD'deki Kraken vakalarıyla ilgili veriler XBB.1.5'in hızla yayıldığını, vaka sayılarının 9 günde ikiye katlandığını gösteriyor.

XBB.1.5 şu ana kadar en az 74 ülke ve 43 ABD eyaletinde tespit edildi . Bu ülkeler arasında Türkiye, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Avustralya da  yer alıyor.

XBB.1.5'İN SEMPTOMLARI NELERDİR?

Uzmanlar, XBB.1.5 varyantının semptomlarının diğer Omicron varyantlarına benzer olduğunu açıklayarak belirtileri şu şekilde sıraladı:

-Öksürük
-Soğuk
- Ateş
-Boğaz ağrısı
-Vücut ağrıları

Diyabet gibi altta yatan sağlık sorunlarda yukarıdaki semptomların daha şiddetli olabileceği aktarıldı. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...