ABD Senatosu'nda İsrail çatlağı! Sanders 'ahlaksız' diyerek 10,1 milyar dolarlık yardıma itiraz etti

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD Senatosu'nda İsrail çatlağı! Sanders 'ahlaksız' diyerek 10,1 milyar dolarlık yardıma itiraz etti

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dönemlerde, Gazze'de katliam düzenleyen İsrail'e yaptıkları milyarlarca dolarlık yardımlarla tepki çeken ABD İsrail'e 10,1 milyar dolarlık yardım göndermeyi planlıyor. ABD Senastosu'nda ise bu plana Vermont Senatörü Bernie Sanders karşı çıkarak, İsrail'de Netanyahu yönetiminin Gazze'ye yönelik saldırılarını "ahlaksız" olarak nitelendirdi ve 10,1 milyar dolarlık yardım göndermesine 'ABD bu eylemlere suç ortağı olmamalıdır.' sözleriyle karşı çıktı.

İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'de kana doymuyor ve sivil katline devam ediyor. İsrail'in saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 15 binden fazla Gazzeli öldürüldü. Dünyanın dört bir yanından İsrail tepkiler dinmiyor ancak ABD İsrail'in kanlı saldılarını desteklemeye devam etti ve ediyor. ABD Senatosu'nda ise İsrail'e maddi yardım planı görüşüldü ancak tartışmalar yol açtı. 

'ABD BU EYLEME SUÇ ORTAĞI OLMAMALI'

Senato Genel Kurulu'nda konuşan Vermont Senatörü Bernie Sanders, ABD'nin İsrail'e 10,1 milyar dolarlık yardım gönderme planını değerlendirdi. Sanders, "Aşırılıkçı, sağ kanat Netanyahu yönetimine şu anki askeri yaklaşımını sürdürmesi için 10,1 milyar dolar göndermeyi onaylamamız gerektiğini düşünmüyorum. Netanyahu yönetiminin (Gazze'de) yaptıkları ahlaksızdır ve uluslararası hukukun ihlalidir. ABD bu eylemlere suç ortağı olmamalıdır." ifadesini kullandı.

Biden yönetiminin İsrail için talep ettiği bütçeye dikkati çeken Sanders, "İsrailli sivilleri roket ve füzelere karşı korumak için savunma sistemlerinin desteklenmesinin uygun olduğunu düşünüyorum. Ancak, İsrail'e 10,1 milyar dolarlık şartsız askeri yardım göndermek, Netanyahu hükümetinin şu anki saldırgan askeri yaklaşımını sürdürmesine yol açar." uyarısında bulundu.

YARDIMLARIN KOŞULA BAĞLANMASI GEREKİR

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk 16 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 1,8 milyondan fazla kişinin de yerinden edildiğini belirten Sanders, İsrail'e sağlanacak yardımların koşula bağlanması gerektiğini vurguladı.

İLK ÇIKIŞI DEĞİL: 'GAZZE'YE SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ'

ABD'nin Vermont Senatörü Bernie Sanders, "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını yeniden başlatmasının kabul edilemez olduğunu" belirtti. Sanders, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya çatışmalara verilen "insani ara"nın uzatılması çağrısı yaptı. Paylaşımında Sanders, "Netanyahu'nun Gazze'de saldırılarını yeniden başlatması kabul edilemez. Şu anda Gazze'nin güneyinde 2 milyon insan yaşıyor. Birçoğu daha önce kuzeydeki çatışmalardan kaçtı." ifadelerini kullandı.

BİDEN'A İTHAFEN: 'AÇIK ÇEK SONA ERMELİ'

Senatör Sanders, Gazze'ye daha fazla insani yardımın girmesi ve daha fazla esirin serbest bırakılması için "insani ara"nın uzatılması gerektiğini kaydetti. Ayrıca Sanders, ABD'nin İsrail'e neredeyse hiçbir şarta bağlı olmaksızın yılda 3,8 milyar dolar yardım yaptığını ancak Başkan Joe Biden'ın Kongreden bunun üzerine 14,3 milyar dolar daha istediğine işaret ederek, "Bu açık çek yaklaşımı sona ermelidir." dedi.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, Gazze Şeridi'ne düzenlenen kara saldırılarında 75, Lübnan sınırında ise 6 İsrail askeri öldürüldü.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 16 BİNE YAKLAŞTI

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bin 899'a yükseldi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 259 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusunun 8 Ekim'den bu yana Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarında 22 sivil hayatını kaybederken, Hizbullah ile sınırda girdiği çatışmalarda ise 89 Hizbullah mensubu öldü.

HAMAS VE İSRAİL ARASINDAKİ ESİR TAKASI MUTABAKATI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmiş ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı. İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakıldı.

İsrail ordusu, 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...