ABD'de Menendez'in istifası sonrasında Biden'e F-16 çağrısı: Türkiye ile anlaşmak için zaman daralıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD'de Menendez'in istifası sonrasında Biden'e F-16 çağrısı: Türkiye ile anlaşmak için zaman daralıyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bob Menendez'in rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla kritik görevden istifa etmesi sonrasında ABD'de dikkat çeken bir analiz paylaşıldı. Atlantic Council’de yer alan analizde, Türkiye'ye F-16 satışı sürecinin uzaması halinde Ankara'nın alternatiflere yönelebileceği ifade edildi. Analizde, "Türkiye ile anlaşmak için zaman daralıyor" denildi

Türkiye, uzun zamandır ABD’den F-16 tedarik etmek için çalışmalarını sürdürürken, Türk düşmanı ABD’li senatör Bob Menendez’in engellemelerine takılıyordu. Menendez’in rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla devre dışı kalmasıyla F-16’lara yönelik engelin ortadan kalktığı ifade edilirken, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Atlantic Council’de dikkat çekici bir analize yer verildi.

Ankara’nın sonsuza kadar beklemeyeceği ve satışın gerçekleşmemesi halinde başka alternatiflere yönelebileceğine vurgu yapılan analizde, Yunan ve Rum lobilerine yakınlığıyla bilinen Menendez’in ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanlığından ayrılmasından sonra F-16 tedarik sürecinde yeni bir döneme girilebileceği ifade edildi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi (Atlantic Council)'de yer alan analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Menendez'in devre dışı kalması bir avantaj" dediği hatırlatıldı.

ABD'de Menendez'in istifası sonrasında Biden'e F-16 çağrısı: Türkiye ile anlaşmak için zaman daralıyor

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNE YER VERİLDİ

Erdoğan’ın F-16 ve Menendez’le "Bizim, F-16'larla ilgili bu konuda en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD'li senatör Bob Menendez'in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan üç-dört gün önce Amerika'da görüştüler. Bu görüşmeler hala devam ediyor. Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir.

Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez'in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez'e bağlı bir konu değil. Yönetilmesi gereken alanları Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan yürütecek. Bu konuda ABD'den artık net bir yanıt bekliyoruz. " ilgili sözlerine yer veren düşünce kuruluşu Menendez’in komite başkanlığından ayrılmasının ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir süreci başlattığını ve Türkiye’nin "ABD için stratejik ancak zorlu bir müttefik” olduğunu vurguladı.

ABD'de Menendez'in istifası sonrasında Biden'e F-16 çağrısı: Türkiye ile anlaşmak için zaman daralıyor

F-16 VE İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ

Analizde, ABD'de Türkiye'ye F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliği konusundaki müzakerelere bağlı olduğunun yaygın olarak varsayıldığı ancak uzunca bir süre açıkça dile getirilmediği ifade edilirken, bunda en büyük payın Menendez de olduğu de olduğu söylense de F-16 meselesinin Menendez'in devre dışı kalması ile çözülebilecek bir durum olmadığı belirtildi.

Şu anki riskin F-16 ve İsveç'in NATO üyeliği arasında bir açmaza dönüşmesi ve Türkiye'nin böyle bir durumda savaş jetlerini başka yerlerden temin etme isteği olabileceği belirtildi. Böyle bir durumda ABD ve Türkiye'nin savunma bağlarında bir nesilden daha uzun sürecek kopmalara neden olabileceği ifade edildi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul'un 27 Eylül'de F-16'larla ilgili olası bir anlaşma hakkında "Onaylanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. İsveç'e karşı sert bir oyun oynayacaksanız bunu dikkate almayacağımızı söylüyoruz" ifadeleri hatırlatıldı.

ABD'de Menendez'in istifası sonrasında Biden'e F-16 çağrısı: Türkiye ile anlaşmak için zaman daralıyor

“ZAMAN DARALIYOR”

Analizde, “Zaman daralıyor. Türkiye parlamentosu bu hafta tatilden döndü ve durum ilerleme olmadan ne kadar uzun sürerse, o kadar felç edici ve yıpratıcı hale gelebilir” denildi.

Biden yönetimi, bu ikilemin üstesinden gelmek için özenle çalışmalı.' ifadelerinin kullanıldığı analizde, "F-16 anlaşması, bir yılı aşkın süredir Türkiye ve Macaristan'ın nihai onayını bekleyen İsveç'in üyeliği sorununun ötesinde, ABD-Türkiye ilişkileri açısından stratejik önem taşıyor.” İfadelerine yer verildi.

Savunma iş birliğinin geleneksel olarak ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin temel taşı olduğuna dikkat çekilen yazıda “Eğer Türkiye F-16'ları güvence altına alamazsa ve bunun yerine jetlerini başka yerden temin etmeye çalışırsa, o zaman ABD ve Türkiye savunma bağlarında bir nesil veya daha uzun sürebilecek daha geniş bir kopma ile karşı karşıya kalabilir” denildi.

TÜRKİYE, 2021 YILINDA TALEPTE BULUNDU

Türkiye, 2021 yılının sonlarında ABD’den 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 80 adet modernizasyon kiti talep etmişti. Biden yönetimi de Türkiye’nin talep ettiği ürünlerin satışını desteklediğini açıklamıştı. Ancak, Kongre’de yabancı ülkelere yapılacak askeri ürünlerin satışı üzerinden etkisi olan senato Dış İlişkiler Komitesi’nin eski başkanı Menendez, söz konusu satışa karşı çıkıyordu.

ABD'de Menendez'in istifası sonrasında Biden'e F-16 çağrısı: Türkiye ile anlaşmak için zaman daralıyor

MENENDEZ'İN KARANLIK İLİŞKİLERİ

Mısır’ın çıkarlarını savunmak amacıyla yüzbinlerce dolar rüşvet almak suçlanmış ve geçtiğimiz günlerde hâkim karşısına çıkmıştı. Kendisine yöneltilen yüz kızartıcı suçlamaları reddeden Menendez, 100 bin dolar kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı.

Menendez’in kişisel pasaportuna da el konulmuş ve yalnızca Senato’nun resmi işleriyle bağlantılı seyahatler için yurtdışına çıkmasına izin verileceği duyurulmuştu. Senatörün Ermeni asıllı eşi ve suç ortağı olmakla suçlana Nadine Arslanian ise 250 bin dolar kefaletle serbest bırakılmış ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...