ABD'de 'gizli belge' skandalı büyüyor: Sadece Ukrayna değil, kapsam çok daha geniş...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'de 'gizli belge' skandalı büyüyor: Sadece Ukrayna değil, kapsam çok daha geniş...

DÜNYA Haberleri

ABD Savunma Bakanlığı, internette yayılan ve ABD ile NATO'ya ait olduğu düşünülen 'son derece gizli belgeler' hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Belgelerin kapsamının 'çok daha geniş' olduğu ve birçok ülke hakkında son derece 'hassas' ABD analizlerini içerdiği iddia edildi. ABD'li yetkililer ise sızıntının arkasında Rusya olduğunu düşünüyor.

Rusya'nın geçen sene Şubat ayında başlattığı Ukrayna topraklarındaki işgal girişimi devam ediyor. ABD, Kiev'e açık destek verirken, sızdırılan son belgeler ise sosyal medyada gündem oldu. ABD Savunma Bakanlığı tarafından savaşa dair hazırlanan ve 'gizli askeri bilgileri' içeren belgeler, Telegram üzerinden paylaşıldı. ABD Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin başta sadece 'ilgileniyoruz' açıklamasında bulunsa da sızıntının düşünülenden çok daha büyük olduğu iddia edildi. Adalet Bakanlığı ise konuya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

SIZDIRILAN BELGELER 'ÇOK DAHA KAPSAMLI'

ABD medyasında yer alan haberlere göre; sızıntı düşünülenden çok daha büyük. Yetkililer, çok gizli belgeleri kimin sızdırdığını belirlemeye çalışıyor. Washington Post gazetesi ise soruşturma onayının sızdırılan materyalin düşünülen çok daha kapsamlı olması nedeni ile alındığını duyurdu.

BİRÇOK ULUS HAKKINDA 'HASSAS' ANALİZLER İÇERİYOR

Gazete yer alan bilgiye göre; söz konusu belgeler sadece Ukrayna'nın savaş yeteneklerini, potansiyel zayıf noktalarını ve NATO'nun işgali püskürtmeye yönelik geniş çabalarını ele almıyor. Aynı zamanda Çin, Macaristan, İran, Rusya ve diğer uluslar hakkında son derece hassas ABD analizlerini içeriyor.

ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Şubat sonu ve Mart başına ait gizli belgelerin çoğunun General Mark A. Milley için hazırlandığını ve uygun güvenlik izinlerine sahip birçok personel tarafından erişilebilir olduklarını vurguladı.

HEPSİ AYNI ŞEKİLDE KATLANMIŞ

Washington Post, Pentagon'a ait orijinal belgelerin önce Discord'da paylaşıldığını, ardından da Telegram ve Twitter'da yayıldığını öne sürdü. Askeri analistler ise bu tarz sızıntıların ABD ulusal güvenliği ile ilgili en ciddi suçlardan biri olduğuna dikkat çekiyor.

SIZINTI KAYNAĞI 'TEK BİR KİŞİ' OLABİLİR

Sosyal medyaya düşen görüntülere göre sızdırılan belgelerin hepsi fotoğraflanmadan önce basılmış ve aynı şekilde 4'e katlanmış. Bu da sızıntı kaynağının tek bir kişi olması ihtimalini güçlendiriyor. ABD'li yetkililer sızıntının arkasında Rusya olduğunu düşünüyor ve Moskova yönetimini dezenformasyonla suçluyor. (Washington Post)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...