ABD ve AP'den İmamoğlu'na hapis ve siyasi yasak kararına ilk yorum

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD ve AP'den İmamoğlu'na hapis ve siyasi yasak kararına ilk yorum

DÜNYA Haberleri

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında hapis ve siyasi yasak kararı ABD ve Avrupa Parlamentosu'nun gündemindeydi. ABD'den "Bu haksız karar insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukuk kurallarına saygı ile uyuşmazlık içindedir." açıklaması yapılırken AP, kararı "Akıl almaz" olarak yorumladı.

Siyasetin gündemine 'İmamoğlu' davası oturdu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki YSK üyelerine hakaret gerekçesiyle yargınladığı dava sonuçlandı. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kararda TCK 53. maddesi de işletilerek İBB Başkanı İmamoğlu'na siyasi yasak getirildi.

ABD'DEN İLK YORUM

Dünya basınında da gündem olan karara ABD sessiz kalmadı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yardımcısı Vedant  Patel, dün gece yayımlanan açıklamada, "Bu haksız karar insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukuk kurallarına saygı ile uyuşmazlık içindedir." ifadelerini kullandı.

Patel açıklamasının devamında "Türkiye'de sivil toplum, medya, siyasi ve iş dünyası liderlerine ilişkin devam eden davalar konusunda endişeli kalmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu. 

"AKIL ALMAZ"

Kararla ilgili bir açıklama da Avrupa Parlamentosu'ndan geldi. AP Türkiye raportörüNacho Sanchez Amor, dün Twitter'da mahkeme kararını "akıl almaz" olarak niteledi.

Amor, "Türkiye'de hukuk vahim durumda, yoğun şekilde siyasi amaçlarla kullanılıyor. Çok üzücü bir gün" dedi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasını da kararına ekledi. Buna göre; ceza, bir yılın üzerinde olduğu için İmamoğlu'na aynı zamanda siyasi yasak maddesi uygulanacak.

İSTİNAF VE TEMYİZ YOLU AÇIK

İmamoğlu’nun başkanlığının düşürülmesi ve cumhurbaşkanlığı adaylığının engellenmesi tedbirleri için önce cezanın istinaf ve Yargıtay tarafından onanması gerekiyor.

Bu aşamada İmamoğlu, kararı istinafa götürebiliyor. Bölge Adliye Mahkemesi'nin, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı onaması halinde ise konuyu Yargıtay'a taşıyabiliyor.

EN ÜST MAHKEME ONAYLARSA BAŞKANLIĞI DÜŞÜYOR

Belediye başkanlığı ancak Yargıtay’ın onamasından sonra düşürülebilecek. İmamoğlu Yargıtay’ın kararına kadar belediye başkanlığını sürdürecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...