ABD, tutum değiştirdi! Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füze

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD, tutum değiştirdi! Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füze

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD, Rusya'nın kırmızı çizgi olarak duyurduğu ATACMS füze tedariki konunda tutum değiştirdi. The Washington Post, Biden yönetiminin Ukrayna'ya çok az sayıda da olsa füze tedarik edebileceğini aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD’ye yaptığı ziyarette, ülkesinin Rusya’ya karşı savaşında daha fazla destek almak için çok sayıda görüşme gerçekleştirdi. Zelenski, Washington’ın uzun menzilli ATACMS füzelerinin tedariki konusundaki çekincelerini gidermek için de çalışmalar yürüttüğü bildirildi.

ABD’nin en etkili gazetelerinden The Washington Post, Zelenski’nin Biden yönetiminin ATACMS vermek konusundaki çekincelerini giderdiğini ve kısa süre içerisinde az sayıda da olsa füze transferinin yapılabileceğini yazdı.

ABD’NİN TUTUMU DEĞİŞİYOR

Washington yönetimi, Rusya topraklarının ABD silahlarıyla vurulması konusundaki endişeleri nedeniyle Ukrayna’ya uzun menzilli silah vermek konusunda isteksizdi. ABD’nin NATO müttefikleri İngiltere ve Fransa’nın ATACMS füzelerinden daha uzun menzilli SCALP-Storm Shadow füzelerini Kiev’e göndermesi bu konudaki fikrini değiştirmiş olabileceği ifade ediliyor. Ukrayna, Avrupa ülkelerinden aldığı füzelerle Kırım’daki Rus noktaları vurulurken son olarak Rusya’nın Karadeniz Filosu karargâh binası hedef olmuştu.

ATACMS, 300 kilometrelik menziliyle Sovyetler Birliği döneminde üretilen muadili Tochka-U füzesinin iki katı etkili menzile sahip ancak, Fransa-İngiltere ortak üretimi SCALP-Storm Shadow ile karşılaştırıldığında ise kısa menzilli kalıyor. Söz konusu füzenin 500 kilometre etki alanına sahip olduğu ifade ediliyor.

ABD, tutum değiştirdi! Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füze

MİSKET BAŞLIKLI FÜZE

The Washington Post, Biden yönetiminin füzelerin Rus topraklarına düşme riski dışında da çekincelerini olduğunu belirterek, Pentagon’un açıklamalarına dikkat çekti. Pentagon, Kiev'in ATACMS'den daha acil ihtiyaçları olduğunun altını çizmişti. Tekli ya da "üniter" harp başlığı versiyonunun aksine misket başlığı varyantı ABD stoklarında nispeten bol miktarda bulunuyor ancak artık tercih edilmiyor. Gazete göre; bu durum ATACMS füzelerini Ukrayna'ya göndermek için daha cazip bir seçenek haline getirebilir.

BİDEN’DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Mayıs 2022'de ABD Başkanı Biden gazetecilere yaptığı açıklamada Washington'un Ukrayna'ya "Rusya'yı vurabilecek roket sistemleri göndermeyeceğini" söylemişti. Bir yıl sonra, Mayıs 2023'ün sonlarında Biden, ilk kez ATACMS tedarikinin "hala oyunda" olduğunu söyleyerek geri adım atmıştı.

Bu haftaki değişim, Ukrayna'nın Haziran ayında başlattığı karşı taarruzun, Rusya'nın Ukrayna'nın güneydoğusundaki savunmasına karşı adım adım ilerlediği bir döneme denk geldi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...