Ankara-Washington ilişkilerinde yeni dönem: ABD, Türkiye’yi yanında tutmaya çalışıyor

- Güncelleme:
Ankara-Washington ilişkilerinde yeni dönem: ABD, Türkiye’yi yanında tutmaya çalışıyor

Dünya Haberleri

Türkiye ile ABD arasında bir süredir gergin devam eden ilişkiler, karşılıklı adımlarla yeni bir boyuta evrildi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Son dönemde Türkiye ile ilgili ılımlı mesajlar veren ABD, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirmek üzere oynadığı yapıcı rolü takdir ettiklerini, Türkiye’nin iki ülkeyle ilişkilerini barış için kullandığını açıkladı. Şimdi gözler, Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu’nun 17 Ocak tarihinde ABD’de yapacağı temaslara çevrildi.

İki ülke ilişkisini ve Çavuşoğlu’nun ziyaretini gazetemize değerlendiren eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye’deki seçim sürecine dikkat çekerek, ABD’nin daha hassas davrandığını belirtti. ABD’nin bir yandan Türkiye’yi kaybetmek istemediğini, Batı cephesinde kalmasını arzu ettiğini ifade eden Tan, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı çerçevesindeki bölgedeki çatışmanın uzun süreceği anlaşılıyor. Bu, büyük bir istikrarsızlık getiriyor. Türkiye’nin rolü burada çok ağırlıklı ve stratejik önemi var. Dolayısıyla bir yandan Türkiye’yi yanında tutmaya çalışırken bir yandan da kendi çıkarları çerçevesindeki beklentilerinin gerçekleştirilmesini istiyor” dedi. Namık Tan, ABD’de Dışişleri Bakanlığı makamının Çavuşoğlu’nun ziyaretini çok önemsendiğini belirterek görüşmenin kritik başlıklarının ise Türkiye’nin almak istediği F-16’lar, Rusya-Ukrayna savaşında Ankara’nın oynadığı aktif rol, son dönemde Suriye ile temas trafiğinin artması, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki tutumu olacağını söyledi.  Tan, “F-16’lar konusunda süreç biraz daha hızlanabilir. Diğer konularda ABD Türkiye’ye yakın davranabilir. İki ülke arasındaki tutumu yumuşatabilir” dedi. Çavuşoğlu’nun görüşmelerde Türkiye’nin mesajlarını direkt olarak vereceğini belirten Tan, “ABD’nin ne söyleyeceği üç aşağı beş yukarı belli, bizim ne söyleyeceğimiz çok önemli” diye konuştu. 

TURKEY YERİNE TÜRKİYE DİYECEK

Bu arada ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, resmî yazışmalarda “Turkey” yerine “Türkiye” ifadesini kullanmaya başladıklarını açıkladı. Türkiye ile ABD’nin DEAŞ finans kaynaklarına yönelik ortak adımları üzerine ABD Dışişlerinden yapılan yazılı açıklamada da “Türkiye” ifadesi kullanıldı. 

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...