ABD silah ticareti anlaşmasını imzaladı

/ Kaynak: CHA
ABD silah ticareti anlaşmasını imzaladı

DÜNYA Haberleri  / CHA

Uzun süredir Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Silah Ticareti Antlaşmasına (ATT) imza atmaya direnen ABD, nihayetinde dün imzaladı.

BM'de yapılan imza töreninde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmanın terörist ve suç gruplarının silah edinmesini engelleyerek ABD'nin güvenliğine katkıda bulunacağını dile getirdi. Birleşik Devletleri'nin katılımı ile ATT'ye imza atan ülkeler sayısı 91 olurken, Türkiye'de bu anlaşmaya taraf ülkeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz nisan ayında BM Genel Kurulu'nda kabul edilen anlaşmaya ABD'nin imza atması Uluslararası Af Örgütü'nden de destek aldı. Af Örgütü, ABD'nin nihayet ATT'ye imza atmış olmasının memnuniyet verici bir gelişme olduğunu kaydetti. nbsp;Dünyanın en büyük silah ihracatcısı konumunda bulunan ABD'de Cumhuriyetçi Partilileri ile silah lobileri anlaşmaya karşı duruyor. Kerry'in imzasından sonra Kongre'nin de anlaşmayı onaylaması gerekiyor. İç politikada yeni bir tartışmaya yol açması beklenen ATT anlaşması, güçlü silah lobisine karşı Obama hükümetinin nasıl direnebileceği merak konusu. Anlaşmaya imzasından sonra açıklama yapan Kerry, atmış olduğu imza ile Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan ve ABD vatandaşlarının silah edinme hakkına bu yeni sürecin herhangi bir kısıtlama getirmeyeceğini söyledi.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...