ABD Savunma Bakanı Carter Afganistan'da

/ Kaynak: AA
ABD Savunma Bakanı Carter Afganistan'da

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter sürpriz bir şekilde iki günlük ziyaret için Afganistan'a geldi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, sürpriz bir ziyaret için geldiği Afganistan'da, bu ülkedeki yabancı askerlerin çekilmesi için yapılan planın sahadaki gerçekleri dikkate alarak tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
ABD Savunma Bakanı Carter, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Carter, yabancı askerlerin çekilme planının gözden geçirilmesi hakkında, "Devlet Başkanı Gani, gelecek ay yapacağı ABD ziyareti sırasında Afganistan'dan ABD güçlerinin çekilme planı ile ilgili Başkan Barack Obama ile detayları konuşacak. Bu konunun Afgan yetkililerle de ciddi bir şekilde görüşülmesi gerek" dedi.
Ashton Carter, ayrıca Afganistan ve ABD işbirliğinde yeni bir sayfa açıldığını ifade ederek, "Afganistan'ın gelişmesinin korunması ve devamı ABD'nin önceliklerinden biri. Son kez 2013'te Afganistan'ı ziyaret etmiştim. O zamandan şimdiye kadar Afganistan'da çok şey değişmiş" diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı Carter, terörizmle mücadelenin tüm dünyada devam edeceğini sözlerine ekledi.
Afganistan'da yaklaşık 10 bin Amerikan askeri bulunuyor. 2016 yılın sonunda bu askerlerin büyük bir kısmı Afganistan'ı terk edecek. Ashton Carter, daha önce de ABD askerlerin Afganistan'ı önceden belirlenen programa göre değil, Afganistan'ın durumuna göre terk etmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ise Afganistan'dan ABD güçlerinin çekilmesi ile ilgili Obama'nın alacağı karara saygı duyacağını söyledi.
Gani, terörün Afganistan ve ABD'ye karşı ortak bir tehdit olduğunu vurguladı ve "Bu tehdidin ortadan kalkması için terörle ortak mücadele etmemiz gerekiyor. NATO'nun savaş misyonunun sona ermesi ile Afgan güvenlik güçlerinin bazı sorunları oldu ama şimdi başarılılar" ifadesini kullandı.
Afganistan'da hükümet ile Taliban arasındaki barış sürecine de değinen Gani, bunun doğru bir şekilde ilerlediğini söyledi ancak müzakereler konusunda daha fazla bilgi veremeyeceğini belirtti.
Afgan hükümeti ile Taliban arasında yüz yüze barış görüşmelerinin gelecek bir ay içinde başlayacağı belirtilmişti.
İki günlük ziyaret için Afganistan'a gelen Carter, Afganistan'ın İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ve bazı diğer Afgan ve Amerikalı yetkililerle de görüştü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...