ABD, koalisyon kuruyor: Boğaz savaşı!

Düzenleyen:
ABD, koalisyon kuruyor: Boğaz savaşı!

DÜNYA Haberleri

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, ülkesinin İran ve Yemen açıklarındaki stratejik sularda güvenliği sağlamak için askerî koalisyon kurmak istediğini söyledi.

Dunford “Birkaç ülke ile Hürmüz Boğazı ve Bab’ül Mendep Boğazı’nda deniz güvenliğini sağlayacak bir ittifak için temas hâlindeyiz” dedi. ABD’den gelen bu açıklamanın ardından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emîrliklerine ait gemilerin iki boğazda devriye atmaya başlayacağı öğrenildi. Birkaç gün içinde detayları belli olacak plana göre, ABD koalisyon kapsamında komuta gemileri sağlayacak, keşif ve gözetleme çabalarına liderlik edecek. Dünyada deniz yoluyla taşınan petrolün üçte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı, Tahran yönetiminin ulusal güvenliği açısından stratejik öneme sahip. ABD, nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran’a yönelik başta petrol olmak üzere bir dizi yaptırımları hayata geçirirken, Tahran yönetimi ise kendi petrollerinin Hürmüz Boğazı’ndan geçmemesi durumunda diğer ülkelerin petrollerinin de buradan geçemeyeceğini belirtiyor. Dunford, Hürmüz Boğazı’nın ardından kurulacak askeri koalisyonun Babü’l-Mendep Boğazı’ndaki güvenliğe de destek vereceğini söyledi. Babü’l-Mendep Boğazı’ndan ABD, Avrupa ve Asya’ya her gün dört milyon varil petrol sevkiyatı yapılıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...