ABD, İsveç için NATO ile anlaşma peşinde

‘NATO üyeliğini kesinlikle düşünmüyoruz’ diyen İsveç Başbakanı Andersson, şimdi anlaşma için fırsat kolluyor. NATO, ABD Başkanı Biden ve diğer müttefik liderler 11 Temmuz'da Litvanya'da buluşana kadar İsveç'i saflarına katmak isterken, karşılarındaki en büyük engel Türkiye ve Macaristan.
Rusya Ukrayna savaşı 1 yılı aşan süredir devam ediyor. Başlarda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı caydırıcılık olarak görülüyordu. Hatta Ekim 2021’de Rusya tatbikatlarını sıklaştırdı ve Ukrayna sınırına asker yığmaya başladı. ABD ve NATO ise hala Rusya’nın yaptıkları ile bir derdi olmadığını söylüyordu.
RUSYA, DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ
Ancak bu savaş ABD’ye, NATO ve Avrupa’yı askeri gücü ile kendisine bağlamak için bir fırsatı verdi. 24 Şubat 2022’de başlayan savaş Rus tehdidide karşı ABD’den gittikçe uzaklaşan Avrupa ülkelerini Washington yönetimi karşısında hizaya getirdi.
ABD savaşta Avrupa’da her istediği yerde askeri üsler elde etme ve asker bulundurma hakkına sahip oldu. Ayrıca Avrupa’daki ülkelere silah satışlarını artırdı. Sanayisi batma noktasına gelen Avrupa ülkeleri Rusya yerine başka ülkelerden enerji temin etmek zorunda kaldı.
Durum öyle bir hal aldı ki NATO ve Avrupa ülkeleri Rus korkusuna karşı adeta ABD’nin yörüngesine kendi istekleri ile girdi.
İsveç ve Finlandiya ise değişen dengelere ayak uyduramıyor ve sürecin dışında kalıyordu. Ve nihayetinde NATO’nun kapısını çalmak zorunda kaldılar. Ancak ilk şart elbette NATO’yu ikna etmekti, bunun için de bazı ödevler var.
ABD YÖRÜNGESİNDE İKİ YENİ ÜLKE
Diğer tarafta ABD, NATO üyeliği üzerinden kendi yörüngesine girecek İsveç ve Finlandiya'yı hakimiyet kapsamını genişleteceği için güçlü şekilde destekliyor.
ABD'NİN AMACI RUSYA'YI KONTROL ETMEK
İsveç ve Finlandiya sayesinde Baltık denizi NATO’nun bir gölü haline gelecek. Rusya’nın sıcak denizlere inme politikasında kapılar kapanacak. Kısaca ABD sadece NATO ülkelerini değil Rusya’yı da kontrol etmiş olacak.
Böyle bir ortamda Türkiye İsveç’in NATO üyeliği konusunda terör örgütü PKK ve onun Suriye uzantısı YPG’ye verdiği destek nedeni ile üyeliğe olumlu cevap vermedi. PKK ve YPG, İsveç ve Finlandiya'da palazlanırken, Türkiye elbette NATO'da savaştığı teröristleri koruyan bir devleti istemeyecek.
Finlandiya, NATO üyeliği için Türkiye'nin şartlarını yerine getirirken, İsveç için Macaristan’ın da hala veto etme durumu devam ediyor.
Tüm bu gelişmeler olurken de NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Külliye'de gerçekleşen yemin törenine katıldı ve önemli görüşme gerçekleştirdi.
Ancak yine İsveç’te PKK yanlısı gösteriler düzenleniyor. Stoltenberg bunun için toplanma ve ifade özgürlüğü ifadesini kullandı. Ayrıca bu grupları organize edenlerin İsveç’in NATO’ya katılmasını engel olmaya çalışan kişiler olarak yorumladı. Bunlar aynı zamanda NATO’yu zayıflatmaktadır dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bunu reddetti ama İsveç’in NATO’ya üye olmasını onaylamadığı takdirde Türkiye’ye F-16 satışının bağlı olduğu iddiaları bir süredir dolaşıyor.
Tüm yönleri ile baktığımızda 11 Temmuz NATO Zirvesi insanlık tarihinin en kışkırtıcı toplantısı olmaya şimdiden aday olacağını söyleyebiliriz
Peki 11 Temmuz’daki toplantı neden bu kadar önemli ABD isveç konusunda neden bu kadar ısrarcı?
ABD İsveç ile geçtiğimiz aylarda savunma birliği anlaşması için müzakarelere başlamıştı. ABD NATO üyeliğini Türkiye’ye onaylatarak bu anlaşma ile hem İsveç'e silah satacak hem de vaatettiği korumayı NATO ile sağlamış olacak.