ABD istihbaratı: BAE, siyasetimizi yönlendirmeye çalıştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD istihbaratı: BAE, siyasetimizi yönlendirmeye çalıştı

DÜNYA Haberleri

ABD istihbarat birimlerinden, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilgili şok bir iddiada bulundu. BAE'nin, ABD siyasi sistemini yönlendirme faaliyetlerinde bulunduğu öne sürüldü. BAE’nin 2016’dan beri lobi şirketlerine 154 milyon dolardan fazla para harcadığı aktarıldı.

ABD istihbarat birimleri çok konuşulacak bir rapor hazırladı. Rapora göre Orta Doğu’daki yakın müttefiklerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ABD siyasi sistemini yönlendirme faaliyetlerinde bulundu.

"ABD'NİN GÜVENLİK AÇIKLARINDAN YARARLANDILAR"

Bu durum, Washington Post gazetesinde haber oldu. İsmi kaynaklanmayan 3 kaynak, BAE’nin ABD dış siyasetini etkileme konusunda detaylı belgeleri bir araya getirdiği ve üst düzey hükümet yetkililerini bilgilendirdiğini söyledi. BAE'nin, Amerikan dış politikasının kendi çıkarlarına uygun olmasını sağlamak için ABD yönetim sistemindeki güvenlik açıklarından yararlandığına dikkati çektiği aktarıldı. Bahsedilen güvenlik açıklarına örnek olarak, seçim kampanyalarına yapılan bağışlar, etkili lobicilik firmalarının kullanılması ve bu bağlamda yabancı hükümetlerin müdahalesini durdurmak için tasarlanmış ifşa yasalarının gevşek uygulanması gösterildi.

154 MİLYON DOLAR LOBİLERE

BAE’nin 2016’dan beri lobi şirketlerine 154 milyon dolardan fazla para harcadığına vurgu yapıldı. Ayrıca ABD üniversitelerine ve düşünce kuruluşlarına yüz milyonlarca dolar bağış yaparak, BAE çıkarlarına uygun politik araştırma ve çalışmaların ortaya konulması için çaba sarf ettiğine değinildi.

BAE, ABD'DEN EN FAZLA SİLAH ALAN 3. ÜLKE

Haberde, BAE’nin 2012’den bu yana ABD’den en fazla silah satın alan ülkeler sıralamasında 3'üncü olduğu bilgisi de paylaşıldı. Konuyla ilgili görüşü alınan BAE’nin Washington Büyükelçisi Yousef al-Otaiba’nın da, "BAE'nin ABD'deki etkisi ve iyi durumundan gurur duyduğunu" belirttiği kaydedilerek, "(Bu) zor kazanıldı ve hak edildi. Onlarca yıllık BAE-ABD iş birliğinin ve etkili diplomasinin ürünüdür. Ortak çıkarları ve ortak değerleri yansıtır" şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...