ABD, Belgrad yönetimini uyardı: Güçlerinizi geri çekin

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
- Güncelleme:
ABD, Belgrad yönetimini uyardı: Güçlerinizi geri çekin

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - Haber Merkezi

Beyaz Saray, Sırbistan'ın, Kosova sınırına "benzeri görülmemiş" şekilde askeri yığınak yaptığını bildirerek, Belgrad yönetimini "güçlerini geri çekmeye" çağırdı.

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle yeniden tırmandı.

ABD, Belgrad yönetimini uyardı: Güçlerinizi geri çekin

Kosova Başbakanı Albin Kurti, 'profesyonel bir terörist yapılanması' olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıkladı, olaydan da Sırbistan'ı sorumlu tuttu. Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisi tarafından kuşatıldı ve bölgede gün boyunca çatışmalar yaşandı.

ABD, Belgrad yönetimini uyardı: Güçlerinizi geri çekin

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını öne sürdü. Olaylar bu yönde ilerlerken bir sıcak gelişme daha yaşandı. Devreye giren ABD, Sırbistan'ın, Kosova sınırına "benzeri görülmemiş" şekilde askeri yığınak yaptığını bildirerek, Belgrad yönetimini "güçlerini geri çekmeye" çağırdı.

ABD, Belgrad yönetimini uyardı: Güçlerinizi geri çekin

"GÜÇLERİNİZİ GERİ ÇEKİN"

Beyaz Saray’dan Sırbistan-Kosova sınırındaki son duruma ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada, sınırın ABD’li yetkililerce izlendiği belirtilerek, Kosova sınırında Sırbistan’ın askerlerini konuşlandırdığı çok sayıda askeri yığınağın tespit edildiği aktarıldı. Bölgedeki durumun istikrarsızlaşmasını önlemek için Sırp yönetimine “askerlerini geri çekme” çağrısı yapıldığı da belirtildi.

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby bugün yaptığı açıklamada, NATO'nun Kosova Barış Gücü‘nün (KFOR) rahatsız edici şiddet döngüsünün sonucu olarak Kosova'daki güçlerini artırdığını ifade etti.

ABD, Belgrad yönetimini uyardı: Güçlerinizi geri çekin

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI: ABD DIŞİLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞMEMİZ KOLAY GEÇMEDİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Vucic, telefon görüşmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Görüşmemiz kolay geçmedi." ifadesini kullandı ve Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de yaşananlara değindiklerini kaydetti.

Blinken ile Kosova'nın kuzeyinde gerilimin azaltılması hususunda hem fikir olduklarını ifade eden Vucic ülkesinin NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) bölgedeki varlığını desteklemeye devam edeceğini belirtti.

"ABD'NİN BÜYÜK VE GÜÇLÜ ÜLKE OLDUĞUNU SÖYLEDİM"

Vucic, "Blinken uygun şekilde davranılmaması durumunda Sırbistan'a muhtemel yaptırımlardan bahsetti. Kendisine ABD'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu söyledim. Buna karşı olduğumu dile getirdim." diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...