ABD basınından dikkat çeken 'Erdoğan' analizi! Sıradan bir lider değil: O bir 'Survivor'

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD basınından dikkat çeken 'Erdoğan' analizi! Sıradan bir lider değil: O bir 'Survivor'

DÜNYA Haberleri

Temmuz ayında Vilnius’ta NATO zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü diplomasi trafiği ve sonrasında yaşananlar, ABD basınında dikkat çeken bir analizin de konusu oldu. Erdoğan’dan ‘Survivor’ olarak bahsedilen analizde Ankara ve Washington arasındaki diplomatik ilişkilerdeki iyileşmeye de değinildi.

Geçtiğimiz ay NATO'nun Vilnius'taki yıllık zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in ittifaka katılma hedefine yeşil ışık yakmış ve bu kararıyla zirveye damga vurmuştu. 

Erdoğan'ın bu kararı ve Vilnius'taki diploması trafiği, Türkiye'nin hem batı hem de ABD ile ilişkilerinde farklı bir dönemin başlangıcı oldu.

ABD basını da çarpıcı bir analizle, Vilnius zirvesinin Türkiye'ye etkilerini ve Erdoğan'ın liderliğini kaleme aldı. Çarpıcı analizde, batının dış politikada Türkiye'yi yalnızlaştırılma hamlelerinden, güçlenerek çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'Survivor' ifadesi kullanılması dikkat çekti.

Henri J. Barkey imzalı analizde Erdoğan'ın İsveç kararı için, “Bu hareket, bireysel liderlerin bir zirvede nadiren elde edebileceği bir övgüye neden oldu” denildi. ABD Başkanı Joe Biden’ın, Erdoğan'ın "cesaretini, liderliğini ve diplomasisini" alkışladığı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ın ise "Bugün tarihi bir gün” sözü hatırlatılarak, Vilnius’ta, Türkiye’nin Batı ve ABD ile ilişkilerinde bir dönüm noktası yaşadığı belirtildi. 

'ABD İÇİN PAHA BİÇİLMEZ BİR MÜTTEFİK'

'ABD Türkiye için yeni bir yaklaşım belirlemeli' diyen Barkey, Washington'un, geçmiş dönemdeki anlaşmazlıkları sürekli görmezden geldiğini aktardı. Türkiye'nin jeopolitik, askeri ve ekonomik potansiyeli sayesinde ABD için paha biçilemez bir müttefik olduğunu belirten Barkey, Washington'un küresel çıkarları için Ankara ile çalışmaktan başka bir seçeneğinin olmadığını yazdı.

ORTA DOĞU'DA CESUR HAMLELER

Erdoğan'ın sıradan bir lider olmadığı belirtilen analizde, Arap Baharı nedeniyle birçok ülkenin yönetim sıkıntısı yaşadığı dönemlerde ABD'nin Asya'ya açıldığı, Erdoğan'ın ise Orta Doğu'daki bu boşlukta Türkiye'nin uluslararası düzendeki rolünün doğasını değiştirmek için cesur hamlelerde bulunduğu ifade edildi.

Uluslararası arenada Erdoğan'ı vizyonu geniş ve revizyonist olarak nitelendiren Barkey, Erdoğan'ın 2013 yılında BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesine atıfta bulunarak 'Dünya beşten büyüktür' ifadesini kullandı. Barkey'e göre Erdoğan, 'geniş anlamda bir medeniyet' olarak tanımlanan Türkiye'yi önde gelen bir 'statüko karşıtı' ve anti-emperyalist güç olarak sunuyor.

ABD basınından dikkat çeken 'Erdoğan' analizi! Sıradan bir lider değil: O bir 'Survivor'

DOĞU AKDENİZ DETAYI

2010'ların başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri ile dostane ilişkiler yürüttüğüne dikkan çekilen analizde, Erdoğan'ın Mavi Vatan doktrinini benimsemesi ve Türkiye'nin bölgedeki üstünlüğünü sağlamak için çalıştığı kaydedildi.

2021'de Türkiye'ye karşı harekete geçen GKRY, Mısır, Yunanistan, İsrail, Ürdün ve Filistin'in, Akdeniz'de bulunan gazı sömürmek ve pazarlamak için Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nu kurduğu hatırlatılarak bu süreçte Erdoğan'ın yanlışlaştırıldığına dikkat çekti.

BİLİNÇLİ MESAJ

Türkiye'nin Nisan ayında ABD ile karşı karşıya geldiğini hatırlatan Barkey, Suriye'de terör örgütüne yapılan bombardımanların ABD ordusunun bulunduğu havalimanının hemen yanına isabet ettiğini belirterek, bu ıskalamanın bilinçli olarak verilen bir mesaj olduğunu ifade etti. Barkey, yine de bütün bunlara rağmen Washington'un, Erdoğan'ı gerçek bir müttefik olarak gördüğünü belirtti.

BİDEN DESTEKLİYOR, KONGRE KARŞI ÇIKIYOR

Türkiye'ye F-35'i satışına da değinilen analizde, Ankara'nın 100 adet F-35 alma planı olduğu ancak Rusya ile yakın ilişkiler ve S-400'lerin satın alınması nedeniyle anlaşmanın sekteye uğradığı ve sürecin hala devam ettiği hatırlatılarak Biden yönetiminin bu isteği desteklediği ancak Kongre yönetiminin ise karşı olduğu belirtildi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...