ABD basınında dikkat çekici analiz: Washington, Türkiye'ye muhtaç

Düzenleyen: / Kaynak: The Hill
- Güncelleme:
ABD basınında dikkat çekici analiz: Washington, Türkiye'ye muhtaç

DÜNYA Haberleri  / The Hill

Türkiye, son dönemdeki etkili hamleleriyle dikkat çekerken, ABD basını Washington yönetiminin Ankara'ya ihtiyaç duyduğunu yazdı. The Hill'de yayımlanan analizde, ABD'nin Türkiye'ye Ortadoğu'da muhtaç olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye'nin Ortadoğu'da hegemon bir ülkeye dönüştüğü ifade edildi.

Türkiye’nin dünya siyasetinde dikkat çekici hamleleri, Ankara’ya oldukça özel bir pozisyon sunuyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde hem Batı hem de Doğu olarak adlandırılan kutuplarla ilişkilerine önem veriyor. Sürdürülmesi oldukça zor pozisyonunu karşılaştığı çetin engellere rağmen devam ettiren Türkiye, dünya basınında incelenmesi gereken bir ülke olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin Demokrat Parti’ye yakınlığıyla bulunan The Hill haber sitesi, Türkiye’nin özel konumuna ve yükselen siyasi, ekonomik ve askeri önemine dikkat çeken bir analiz yayımladı. "Türkiye, Ortadoğu'daki Amerikan etkisinin gerçek anahtarıdır" başlığıyla verilen analizde, ABD’nin Ankara ile ortaklı yapmak zorunda olduğuna vurgu yapıldı.

Stewart Latwin imzalı analiz yazısında, Washington’da uzun zamandır devam eden bir yanılgıya değinilerek, "ABD uzun süredir Suudi Arabistan ile olan ilişkisini Ortadoğu'daki en etkili ortaklığı olarak görüyor" ifadesi kullanıldı. Türkiye’nin son dönemdeki atılımıyla NATO ve AB ile ABD’ye olan yakınlığını da kullanarak Ortadoğu’daki hegemon ülke haline geldiği belirtildi.

ABD basınında dikkat çekici analiz: Washington, Türkiye'ye muhtaç

''ABD, TÜRKİYE'NİN GÜCÜNDEN FAYDALANMALI''

ABD’nin Ortadoğu’daki varlığı için tercih yapmak zorunda olduğu ifade edilen yazıda, ‘’ABD, bölgedeki siyasi ve askeri gücünü sürdürmek istiyorsa bu yükselişten faydalanmalı ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler geliştirmelidir.’’ denildi.

Türkiye’nin Batı ile yaşadığı sorunların çözümü için çaba harcadığı, ABD’nin bu durumu göz önünde bulundurarak adım atması önerisinde bulunuldu. Latwin, analizinde, "Şimdi Türkiye ile daha güçlü bir ilişki geliştirme sırası ABD'de" dedi.

Yazıda, Türkiye’nin, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde İsveç’in Kuzey Atlantik İttifakı üyeliğine onay vermesine dikkat çekildi. ABD yönetiminin de bu olumlu hamleye uzun zamandır bekletilen F-16 satışına onay verdiği belirtildi.

Türkiye’nin Ortadoğu’daki önemini hatırlatan Latwin, "Bu ilişkiyi güçlendirmek için ABD'nin ortaklığa ne kadar bağlı olduğunu gösteren bazı tatsız adımlar atması gerekiyor" ifadesini kullandı.

''TÜRKİYE, F-35 PROGRAMINA YENİDEN DAHİL EDİLMELİ''

Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 Hava Savunma Sistemi’nden vazgeçmesi karşılığında Biden yönetiminin bazı tatsız adımlar atması gerektiğine değinildi. Türkiye’yi ABD ile yakınlaştıracak adımlar olarak, ‘’Kongre F-35 programına yeniden katılmalarına izin vermek için ikna edilebilir.  Mali açıdan ABD, Türk mallarına, özellikle çelik ve alüminyuma uygulanmakta olan tarifeleri de kaldırabilir.’’ sıralandı.  

Yazıda, ‘’Bu talepler önemli, ancak Ortadoğu'da ABD politikalarını daha iyi yürürlüğe koyma yeteneği açısından getirileri buna değecek" ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, Türkiye’nin bölgedeki etkinliğinin Filistin ile İsrail arasındaki barış süreci için de kullanılabileceği hatırlatılarak, "Türkiye, bölgesel güvenlik için ABD ile ortaklık kurmak ve İsrail'de bir barış sürecini müzakere etmek için iyi bir konumda" denildi.

ORTADOĞU BARIŞI VURGUSU

Türkiye’nin bölgesel rakip olan Suudi Arabistan ve İran ile yakın ilişkilere sahip olduğu, bunun da ABD’nin elini güçlendirdiği kaydedildi. Yazıda, "ABD eski anlaşmaya geri dönmek veya yeni bir nükleer anlaşma yapmak isterse, Türkiye iki taraf arasında makul bir arabulucu olabilir.’’ İfadesi kullanıldı.

Washington yönetimine Türkiye çağrısında bulunan yazar "ABD'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile ortak olmasını istemek kolay değil. Ancak Ortadoğu'da bir lider olarak büyümesi ve Avrupa ile yeniden odaklanan bir ilişki göz önüne alındığında, ABD'nin bölgedeki nüfuz seviyesini sürdürmesi için Türkiye ile bir ortaklık gereklidir" ifadelerine yer verildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Hill
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...