AB, doğu komşularına kapıyı aralamadı

/ Kaynak: AA
AB, doğu komşularına kapıyı aralamadı

DÜNYA Haberleri  / AA

AB liderlerinin Ukrayna, Moldova, Belarus, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle buluştuğu zirve, katılımcıların beklentilerini karşılamadı.

AB dönem başkanı Letonya'nın ev sahipliğinde Riga'da dün başlayan zirvenin sonuç bildirgesi yoğun müzakerelerin ardından kabul edildi. Belarus ve Ermenistan, Kırım'ın Rusya tarafından ilhakını kınayan cümleyi bildirgeden çıkardı.

Ukrayna ve Gürcistan'ın AB'den vize muafiyeti konusunda tarih alma çabası da sonuçsuz kaldı. Sonuç bildirgesinde vizelerin kaldırılması için her iki ülkenin istenen şartları karşılaması istendi.

Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma, "Gürcistan ve Ukrayna gelecek yıl vize muafiyetinden yararlanabilir" dedi. Straujuma, AB Komisyonu'nun bu yönde bir teklif getirmesinin her iki ülkenin tüm taahhütlerini karşılamak için aktif çalışmalarına bağlı olduğunu vurguladı.

Zirvede, gelecekte AB üyeliği beklentileriyle ilgili olumlu bir sinyal verilmesini isteyen Ukrayna, Moldova ve Gürcistan, sonuç bildirgesine bu yönde bir ifade koyduramadı. Bu konuda "ortak ülkelerin Avrupalı tercihleri ve özlemlerinin bilindiği" metne girdi.

AB'nin ocak ayında Ukrayna'ya taahhüt ettiği 1,8 milyar avroluk krediyle ilgili anlaşma da AB ve Ukraynalı yetkililer arasında imzalandı. Kiev yönetiminden kredi karşılığında yolsuzlukla mücadele çabalarını yoğunlaştırması ve yapısal reformları hızlandırması talep edildi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, "AB uzun mesafe ortağıdır. Ortaklığımız dramatik kararlar veya dev adımlar atmakla ilgili değildir. İlişkimiz hür irade, saygı ve eşitlik üzerine inşa edilmiştir ve ortaklığımız adım adım ilerleyecektir" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...