'80 yıllık iddia 5'li Göz' ilk kez açığa çıktı

Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
'80 yıllık iddia 5'li Göz' ilk kez açığa çıktı
DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

2. Dünya savaşından sonra Sovyetler Birliği gerçeği ve komünizmin yayılma tehdidi ülkeleri yeni bir oluşuma itti. Five Eyes (Beş Göz)… İngiltere, ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan oluşan bir ittifak tarihte ilk kez kamuya açık olarak ABD'de toplandı. Toplanma nedenleri ise Çin’in siber güvenlik vb. alanlardaki artan casusluk faaliyetleri…

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

İstihbarat teşkilatları ülkelerin güvenli ortamını ve ulusal çıkarlarına zarar verebilecek gelişmeleri önlemek için çalışan kurumlardır.

2. Dünya savaşından sonra Sovyetler Birliği gerçeği ve komünizmin yayılma tehdidi ülkeleri yeni bir oluşuma itti. Five Eyes yani Beş Göz…

İngiltere, ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan oluşan bir ittifak.

KAMUYA AÇIK OLARAK İLK KEZ TOPLANDI

Bu mekanizma tarihte ilk kez istihbarat ittifakı kamuya açık olarak ABD de toplandı ve bu fotoğraflar çekildi.

'80 yıllık iddia 5'li Göz' ilk kez açığa çıktı

İngiltere, ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan oluşan bir ittifak tarihte ilk kez kamuya açık olarak ABD'de toplandı.

Oluşuma üye olan ülkeler geçmişte kendilerini gizlerken gelişme büyük merak uyandırdı.

ÇİN'İN SİBER CASUSLUK FAALİYETLERİ ONLARI HAREKETE GEÇİRDİ

Toplanma nedenleri olarak Çin, AI (Yapay Zeka), siber güvenlik vb alanlardaki artan casusluk faaliyetlerinden dolayı alarm durumunu gösterdiler. Bu fotoğrafta, ittifakı oluşturan 5 ülkenin iç istihbarat şefleri yer alıyor.

Peki mekanizmada hangi ülkelerin olduğu bile gizlilik içerisindeyken toplantı neden açık yapıldı?
 
Bu soruya "Çin bizi alarm durumuna sevk etti..." şeklinde cevap verdiler...

Yani Çin’i bir tehdit olarak görüyorlar. Toplantıdan yapılan açıklamalarda bunu açıkça itiraf ediyorlar: "Fikirlerimize, teknolojimize, ekonomik güvenliğimize ve ulusal güvenliğimize Çin'den daha büyük bir tehdit oluşturan başka ülke yok... Üniversitelerimizdeki araştırmalar ve yeni şirketler hedefte."

ÇİN KANADA'DA NEDEN ARAZİ VE ŞİRKET ALIYOR?

Ayrıca her ülkenin casusluk yapabileceğini ancak Çin’in davranışının geleneksel casusluğun çok ötesinde olduğunu Çin’in Kanada’da arazi ve şirketler satın almasının arkasında başka niyet oldğunu fark ettiklerini söylüyorlar.

Bu satın alınan üslerin ABD askeri üslerinin yakınlarındaki araziler olduğunu farkedince bunu engellediklerini Çin’in en büyük hacking programına sahip olduğunu ve kişisel ve kurumsal hassas verilerini çaldıklarını iddia ettiler.

Son dönemde ABD ile Çin arasındaki gerilim istihbarat servislerinde Çin’e dair raporları dikkat çekiyordu. Ancak bu türde faaliyet gösteren bir toplantıya konu olması ve bundan sonra bu yapının atacağı adımlar Çin ile zaten gerilmiş ilişki açısından oldukça kritik.

Kaynak: Haber Merkezi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...