8 bakan değişti durum değişmedi

8 bakan değişti durum değişmedi

DÜNYA Haberleri

Son 4 yılda ABD’de 2 Dışişleri, 6 da Savunma Bakanı değişti. Menbiç’in terörden arındırılması için ABD ile yapılan mutabakatlar, uzun soluklu diplomatik girişimler sonuç vermedi.

SELÇUK BÖKE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde yeni harekâtın düzenleneceği noktalar arasında Menbiç ve Tel Rifat’ı da işaret ederken, operasyon sinyali ABD’yi endişelendirdi. Washington’dan “Suriye’de operasyona karşıyız” çıkışı geldi. Ancak 2018 yılından bu yana Menbiç’in terörden arındırılması için ABD ile yapılan mutabakatlar, uzun soluklu diplomatik girişimler sonuç vermedi. ABD sözünde durmazken, oyalama taktikleriyle Ankara’ya zaman kaybettirdi.

ÖRGÜT YIĞINAK YAPTI

Bu süreçte ABD’de 2 Dışişleri Bakanı (Rex Tillerson, Mike Pompeo) 6 tane de Savunma Bakanı (James Matis, Patrik Shanahan, Mark Esper, Richard Spencer, Christopher Miller ve David Norquist) değişti. Menbiç’in PKK/YPG’li teröristlerden temizlenmesi, bölgenin ağır silahlardan arındırılması ve Türkiye’nin kontrolüne bırakılması konusunda ABD ile ‘Ortak Çalışma Grubu’ ve ‘Ortak Mekanizmalar’ kuruldu ancak hiçbirinden somut adım çıkmadı. Menbiç’te değişen hiçbir şey olmazken, bölgedeki terör örgütü daha çok yığınak ve tahkimat yaptı. Menbiç’ten, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde güvenli hâle getirdiği bölgelere karşı saldırı, taciz atışları ve sızma girişimleri yoğunlaştı.

6 YILDIR PKK İŞGALİNDE

PKK/YPG, terör eylemlerini son dönemde Tel Rifat ve Menbiç’teki mevziler üzerinden sıklaştırdı. Fırat Nehri’nin batısında Türkiye sınırına 18 kilometre mesafede bulunan Tel Rifat ve sınırdan 30 kilometre uzaklıktaki Menbiç ilçeleri, 6 yıldır PKK/YPG’li teröristlerin işgalinde bulunuyor. PKK/YPG, Tel Rifat’ı Rusya’nın, Menbiç’i ise ABD’nin yardımıyla işgal etti.

Türkiye, 9 Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sırasında ABD ve Rusya ile ayrı ayrı mutabakat yapmıştı. Bu mutabakatlar uyarınca Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinlikteki alandan PKK/YPG’nin çekileceğini vadeden ABD ve Rusya, aradan geçen yıllara rağmen verdikleri sözleri yerine getirmedi.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...