7 ülkeden Rusya'ya ültimatom

7 ülkeden Rusya'ya ültimatom

DÜNYA Haberleri

Türkiye, ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan; Moskova yönetimine “Muhaliflere ve sivillere yönelik saldırılarına son ver” dedi

Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarına Türkiye, ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan'dan tepki geldi. Ortak ^bildiri yayınlayan 7 ülke, Moskova yönetimine Suriye muhalefetine ve sivillere yönelik saldırılarına derhal son vermesi ve IŞİD'le mücadele çabalarına odaklanması çağrısı yaptı. Ortak bildiride, “Rusya Federasyonu'nun Suriye'ye askeri yığınağından ve özellikle Rus Hava Kuvvetleri'nin Hama, Humus ve İdlib'de sivil kayıplara sebep olan ve hedef olarak IŞİD'i almayan saldırılarından derin endişe duyuyoruz. Gerilimi tırmandıran bu askeri faaliyetler, aşırıcılığın ve radikalleşmenin daha fazla körüklenmesinden başka hiçbir amaca hizmet etmeyecektir. Rusya Federasyonu'na, Suriye muhalefetine ve sivillere yönelik saldırılarına derhal son vermesi ve IŞİD'le mücadele çabalarına odaklanması çağrısında bulunuyoruz” denildi. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sivillerin hedef alındığı bilgileri sebebiyle endişeli olduğunu bildirmişti.
MOSKOVA: 3-4 AY SÜRECEK
Bu arada Rusya Parlamentosu Duma'nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alexei Pushkov, Suriye'de IŞİD ve diğer terörist gruplara yönelik olarak başlattıkları hava saldırılarının 3-4 ay süreceğini açıkladı. Europe 1 TV kanalının sorularını cevaplandıran Pushkov, “Önümüzdeki günlerde hava operasyonlarının şiddeti daha da artacak. Esad karşıtları IŞİD'e yakın gruplardan oluşuyor ve ABD öncülüğündeki koalisyon da 1 yıldır bu teröristleri göstermelik olarak bombalıyor. Saldırılarda bombaların yüzde 80'i boşa atıldı” dedi.
ERDOĞAN: PUTİN'LE KONUŞACAĞIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, El-Cezire televizyonunda katıldığı programda, Suriye konusuna ilişkin şunları söyledi: "DAEŞ'in oradaki hedeflerine bizler gerekli saldırıları yaptık. Ama Rusya DAEŞ'e karşı yapmadı, tam aksine rejime karşı olan ılımlı muhalefete yaptı. Sayın Putin ile görüşeceğim. Bu konuda üzüntülerimi de kendisine ifade edeceğim. Madem ki iki dost ülkeyiz, bu konuda attıkları adımı, yaptıklarını tekrar gözden geçirmelerini isteyeceğim. Rusya'nın Suriye'ye bir sınırı yok. Ama benim 911 kilometre sınırım var. Olanlardan da rahatsızım. 2 milyon insana biz bakıyoruz, Rusya bakmıyor. Rusya Suriye'yle niye bu kadar ilgileniyor, bunu anlamak istiyorum." 
IŞİD'İN EĞİTİM KAMPINI İMHA ETTİ
Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Rakka şehrinde IŞİD militanlarının eğitildiği kampın bombalandığını iddia etti. Bakanlık açıklamasında “Su-34 tipi jetler, Suriye ordusuyla koordineli olarak 18 hava operasyonu gerçekleştirdi. Vurulan hedefler arasında Rakka'nın güneybatısında kamufle edilmiş bir komuta merkezi de bulunuyor. Ayrıca IŞİD'in elindeki Karatayn da bombalandı” denildi. Bombardımanda yine sivil yerleşim birimleri hedef alındı. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...