4 yıl sonra Cuma namazı kıldıran din adamı gözyaşlarını tutamadı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hindistan işgali altındaki Keşmir'in bağımsızlığı savunan din adamı Mirwaiz Umar Farooq, dört yıllık ev hapsinin kaldırılmasından sonra ilk defa cuma namazı kıldırdı. Hınca hınç dolu tarihi camide hutbe verirken duygulanan Farooq gözyaşlarını tutamadı.

Hindistan’da Keşmir’in bağımsızlığını savunan önemli isimlerde Mirwaiz Umar Farooq, dört yıllık ev hapsinin ardından serbest bırakıldı. Farooq, Hindistan işgali altındaki Keşmir sorununun diyalog yoluyla çözümünü savunuyor.

Keşmir’in Srinagar şehrindeki tarihi camide Cuma namazı kıldırmasına izin verilen Farooq, hutbe esnasında duygu dolu anlaş yaşadı. Hınca hınç dolu olan camide cemaate seslenen Farooq, Keşmir için “birçokları için toprak anlaşmazlığı olabileceğini, ancak bunun diyalog yoluyla çözülmesi gereken insani bir sorun” olduğunu söyledi.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Farooq, duygularını dile getirmekte zorlandığını ifade ederken, ev hapsinde geçirdiği dört yılın, babası Mirwaiz Molvi Muhammed Farooq’un 1990 yılında öldürülmesinden sonra hayatının en kötü dönemi olduğunu söyledi. Konuşması esnasında gözyaşlarına hâkim olamayan Farooq’un duygusal anları sosyal medyada izlenme rekorları kırdı.

Farooq, "İnsanlar 4 Ağustos 2019'dan sonra ev hapsinde tutulduğumun ve evimden çıkmama izin verilmediğinin farkındalar, bu nedenle Mirwaiz olarak görevlerimi yerine getiremedim" dedi.

4 yıl sonra Cuma namazı kıldıran din adamı gözyaşlarını tutamadı

KANAYAN YARA KEŞMİR

Tarihi Keşmir sorunu İngiltere 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken, o dönemde prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda bir tercih yapma zorunluluğuyla karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Müslüman Keşmir halkı karara karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı.İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın idaresinde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

4 yıl sonra Cuma namazı kıldıran din adamı gözyaşlarını tutamadı

HİNDİSTAN HALK OYLAMASINA KARŞI ÇIKIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan yönetimi halk oylamasına karşı tutum benimserken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Öte yandan, Hindistan, 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmış ve bölgeyi doğrudan merkezi hükümete bağlı "Cammu Keşmir" ve "Ladakh" olmak üzere iki "Birlik Toprağı"na bölmüştü.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...