20 bin Filistinli namlunun ucunda: İsrail, bir milyon yeni yerleşimciyi taşımak için düğmeye bastı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
20 bin Filistinli namlunun ucunda: İsrail, bir milyon yeni yerleşimciyi taşımak için düğmeye bastı

Dünya Haberleri

İsrail saldırısı altındaki Cenin’in Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Şita “Mülteci kampı dört bir yandan 1.500 asker tarafından kuşatıldı. 20 bin sivil namlunun ucunda celladı ile karşı karşıya” dedi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - İsrail’in 1948 yılındaki işgal ve toplu katliamlarından kaçarak Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cenin Mülteci Kampına yerleştirilen Filistinliler kuşatma altında. Cenin Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Şita, gazetemiz aracılığı ile yaptığı çağrıda “20 bin sivil namlunun ucunda celladı ile karşı karşıya. Tamamına yakını yetim, dul ve yaşlılardan oluşan kamp dört bir yandan 1.500 asker tarafından kuşatıldı. Burada yeni ve ağır bir katliam daha yaşanmaması için Müslümanlar ve vicdan sahibi insanlar acilen harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.

HARİTADAN SİLMEK İSTİYORLAR

Cenin’e hava koruma kalkanı eşliğinde askerler ve onlarca zırhlı eşliğinde giren işgal askerleri şu ana kadar 12 sivili katletti. Bölge hastanelerinde 20’si ağır 100’ü aşkın yaralı var. Operasyon, bir yanı ile içeride zor günler geçiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistinlilerin kanını dökerek gündemi değiştirme girişimi olarak yorumlanıyor. Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Tagiya bu noktada Bezalel Smotrich ismine dikkat çekti ve Maliye Bakanı olmasına rağmen bu ismin bütün süreci yönettiği tespitinde bulundu.

Ebu Tagiya “Smotrich bundan önceki süreçte birçok katliamın şüphelisi durumuna olmasına rağmen Netanyahu onun bu kan dökme potansiyelini kabinede değerlendirmek istedi. Bezalel Smotrich özellikle 1994 yılı ramazan ayında 300 Müslüman sivilin hunharca öldürüldüğü İbrahim Halil Camii katliamın bir numaralı şüphelisi olma özelliği taşıyor. Cenin saldırısının da arka planında bu kişi var. Askerî açıdan savunma bakanından daha fazla yetki ile donatıldı” dedi.

Başkan Yardımcısı Muhammed Şita, Cenin baskını ve sonrasında yaşananları şu sözlerle özetledi: "Bu saldırılar beş sene önce planlandı. Askerî, ekonomik, siyasi zemin oluşturularak Batı Şeria’ya bir milyon yeni yerleşimci taşınması için şimdi düğmeye bastılar. Bu apaçık Filistin’i haritadan silme operasyonu. Biz zaten 1948 ve 1967 işgal dönemlerinde iki kez yurtlarımızdan sürüldük. Şu an Birleşmiş Milletlerin (BM) koruması ve garantisi ile buraya yerleştirildik.

İsrail’in hedefi sadece Cenin değil. Uluslararası camiadan gelen tepki ve halkın direnişine göre saldırılar dalga dalga büyüyecek. Cenin sınırında binlerce Yahudi yerleşimci bekliyor. Operasyonun başarılı olması ve burada canını ve ailesini kurtarabilen Filistinlilerin göç yollarına düşmesini bekliyorlar. Sonra boşalan evlere, arazilere çökecekler. Cenin’de her an ağır patlamalar yaşanıyor. En az 1.500 asker Nasıra, Hayfa, Nablus ve Doğu girişlerinden kampı kuşattı."

20 bin Filistinli namlunun ucunda: İsrail, bir milyon yeni yerleşimciyi taşımak için düğmeye bastı

RASTGELE ATEŞ AÇIYORLAR

Şu ana kadar 12 kaybın olduğunu belirten Şita "Ancak işgal güçleri rastgele her yere ateş açıyor. Havadan ve karadan da sürekli bombalanıyoruz. Burası savunmasız bir yerleşim birimi. Diğer yandan da 1 kilometrekarelik alana 25 bin kişi sıkışmış durumda. Cenin üzerinden bütün Batı Şeria’ya gözdağı veriyorlar. Şu an kelimenin tek anlamı ile celladımız ile baş başayız. Kampın elektriği, suyu kesildi. Kimsenin giriş ve ya çıkışına izin verilmiyor. Bu korkunç manzara dâhilinde kendimizi Arap ve İslam dünyası tarafından terk edilmiş hissediyoruz" dedi.

Şita, "İsrail gaddarlığına karşı yapa yalnızız. Erdoğan ve Türkiye’den beklentimiz çok yüksek. Bir yanda acımasız mangalar rastgele çocuk, genç, yaşlı dinlemeden öldürüyor. Diğer yanda bitmeyen ağır bombardımanlar. Cenin’de gerçekten büyük bir vahşet yaşanıyor. Bombardımanlar sebebiyle sürekli sallanıyoruz. Batı’dan zaten umudumuz yok ama hiç olmazsa Müslümanlar sesimizi duysun. Hâlimizi İslam dünyası bilsin yeter diye düşünüyoruz. Ayrıca İsrail’in bilmesi gereken bir şey var, her toprağa düşen şehit, atılan her mermi ya da bomba hıncımızı, azmimizi, belleğimizi bileyliyor. Tel Aviv şunu bilsin ki, Filistin halkı sonsuza kadar vazgeçmeyecek." ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail ordusuna ait çok sayıda zırhlı araçtan oluşan bir konvoyun Cenin Mülteci Kampı’ndan ayrıldığı ifade edildi.

EVLERİNİ TERK EDİYORLAR

İsrail askerlerinin iki gündür katliam yaptığı Cenin Mülteci Kampında yaşayan Filistinli aileler evlerini terk etmeye başladı. Aralarında çocuk, yaşlı ve kadınların çoğunlukta olduğu sivil halk, İsrail ordusuna ait zırhlı araçların kapattığı yollardan geçerek güvenli bölgelere ulaşmaya çalışıyor. Filistin Kızılayı, şimdiye kadar kamptan 3 bin sivili tahliye ettiklerini duyurdu. Cenin’deki camilerin hoparlörlerinden, okullar, camiler ve kamu kurumlarının evlerini terk eden sivillere açıldığı, kamptan çıkanların buralarda barınabilecekleri anons edildi.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...