Yüzlerce sivilin sığındığı Şifa Hastanesi baskınında neler yaşandı? İşte korkunç detaylar

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Yüzlerce sivilin sığındığı Şifa Hastanesi baskınında neler yaşandı? İşte korkunç detaylar

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

İsrail askerlerinin Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne yaptığı baskının detayları ortaya çıktı. Dün gerçekleşen baskın, sabaha karşı 3'te başlamış ve öğleden sonraya kadar sürmüştü. Yüzlerce kişinin tedavi gördüğü ve yüzlerce Filistinli'nin ise sığındığı hastanede dehşeti yaşayanlar, doktorlar ve gazeteciler baskının detaylarını anlattı.

Dün sabaha karşı 03.00 sularında Gazze'nin en büyük hastanesinde tedavi gören, hastaneye sığınan Filistinliler ve doktorlar, İsrail tanklarının hastaneye girdiğini söyledi. Filistin haber ajansı Wafa muhabiri Khader Al Za'anoun, CNN'e yaptığı açıklamada, "Tankların silahlarını hastaneye doğrulttuklarını görüyoruz... tanklarla birlikte hastanenin içindeler" dedi.

Dar el-Şifa Hastanesi'nde doktor ve Filistin Sağlık Bakanlığı müsteşarı Münir el-Boursh, daha önce İsrail güçlerine dikkatli davranmaları yönünde çağrıda bulunmuştu. Al Jazeera'nin ulaştğı telefon görüşmesinde İsrail Savunma Kuvvetleri'ne, "Sizin hastanede olmanız buradaki hastalar arasında korku ve histeri ortamına yol açacak. Hastanenin tüm katları birinci kattan altıncı kata kadar insanlarla dolu." diyordu.

İngiliz The Guardian gazetesi, işgalci İsrail güçlerinin Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne yaptığı baskının detaylarını kaleme aldı. 

İŞGALCİ ASKERLER AMELİYATHANELERE BİLE GİRDİ 

Görgü tanıkları Reuters'e tankların sabah 3'te hastane bahçesine girdiğini ve bir tankın acil servisin önüne park ettiğini söyledi. Bölgedeki hastanelerin müdürü Muhammed Zaqout, İsrail askerlerinin acil servise ve yoğun bakım ünitelerinin de bulunduğu ameliyathane binasına girdiğini aktardı.

Gazze'deki sağlık bakanlığı yetkilisi, AFP'ye verdiği röportajda, "acilde ve resepsiyon katlarında onlarca asker olduğunu" bildirdi.

Yüzlerce sivilin sığındığı Şifa Hastanesi baskınında neler yaşandı? İşte korkunç detaylar

BBC ve AFP'ye konuşan görgü tanıkları, İsrail askerlerinin hoparlör kullanarak, hastanenin cerrahi ve acil servis bölümleri dışındaki 16 ila 40 yaş arasındaki tüm erkeklerin hastane avlusuna gitmelerini söyledi. AFP'ye konuşan bir gazeteciye göre, bir asker aksanlı Arapçasıyla "16 yaş ve üzeri tüm erkekler ellerini kaldırsın" diye bağırdı. Asker, "Binadan avluya doğru çıkın ve teslim olun" dedi.

Gazeteci, yaklaşık 1000 Filistinli erkeğin elleri başlarının üstünde bir vaziyette hastane avlusuna götürüldüğünü, bazılarının İsrail askerleri tarafından çırılçıplak soyulduğunu aktardı. 

İsrail tarafından yapılan açıklamada ise, hastanenin dışında çıkan çatışmada bazı Hamas üyelerinin öldürüldüğü ancak hastanenin içine girdikten sonra herhangi bir çatışma yaşanmadığı belirtildi.

"İSRAİL ASKERLERİ SADECE ÖLÜM VE TERÖR GETİRDİ" 

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kudra, Al Jazeera Arabic'e yaptığı açıklamada, hastanede sadece doktorların, hastaların ve sığınmacıların bulunduğunu belirterek, "Korkacak ya da saklayacak hiçbir şeyimiz yok" dedi.

Şifa Hastanesi'nin acil servisinde çalışan Omar Zaqout ise, İsrail askerlerinin hastaneye sığınan bazı erkekleri gözaltına aldığını ve onlara saldırdığını söyledi. İsrail'in yayınladığı ve askerlerin hastaneye bebek maması ve tıbbi malzeme taşıdığını gösteren videonun aksine, "Hiçbir yardım ve malzeme getirmediler, sadece terör ve ölüm getirdiler" dedi.

İsrail ordusu bu baskını "Şifa Hastanesi'ndeki belirli bir alanda Hamas'a karşı, istihbarat bilgilerine ve operasyonel gerekliliğe dayanan kesin ve hedefli bir operasyon" olarak tanımladı. İsrail hükümeti Şifa Hastanesi'nin uzun zamandır Hamas'ın komuta merkezi olarak kullanıldığını savunuyor. Ancak göç etmeye zorlanan binlerce Filistinli'nin sığındığı ve yüzlercesinin ise tedavi gördüğü hastene için Hamas ve hastane yönetimi bu iddiayı reddediyor. 

Bununla birlikte, İsrail ordusu, Hamas'ın Şifa Hastanesi'ni karargah olarak kullandığına dair somut kanıtlar gördüklerini, bu kanıtları daha sonra yayınlayacaklarını ileri sürerken; Hamas ise bu iddiaların "İsrail'in Gazze'deki sağlık sektörünü yok etmeyi amaçlayan suçunu meşrulaştırmaya çalıştığı yalanların ve ucuz propagandanın devamından başka bir şey olmadığını" belirtiyor. 

Öte yandan, İsrail güçlerinin hastane baskını dün öğleden sonraya kadar devam etti ancak Filistin'deki iki büyük mobil operatör şirketinde yaşanan kesintiler nedeniyle bölgeden çok fazla ayrıntı dünyaya ulaşamadı. Şifa Hastanesi personeli ve Gazze genelindeki sağlık bakanlığı yetkilileriyle yapılan telefon görüşmelerinde bağlantı kurulamadı. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastanede görev alan sağlık görevlileriyle bağlantıyı kaybettiklerini söyledi. 

ŞİFA HASTANESİ'NDEKİ 40 HASTA HAYATINI KAYBETTİ 

Öğleden sonra Boursh, İsrail askerlerinin hâlâ hastanede bulunduğunu "Hala buradalar... hastalar, kadınlar ve çocuklar dehşet içinde" sözleriyle duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, diyaliz makineleri gibi hayati öneme sahip tıbbi cihazlara güç veren jeneratörlerin çalışması için gereken yakıtın sağlanamaması nedeniyle 40 hastanın öldüğünü belirtti. 

Hastanede temiz su ve yiyecek stokları da tükendi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...